Blog van Yogacentrum-Heerlerheide

Inspirerende teksten, recepten en diversen.
OKT
23

Goddelijke Chocoballen

Heerlijke Goddelijke Chocoballen, althans zo noemt mijn dochter ze.

Maar waar is waar, ze zijn verrukkelijk en zo ontzettend eenvoudig en snel te maken, mmmmm.

Bovendien supergezond zonder geraffineerde suiker of andere vreemde toevoegingen.

Wat je nodig hebt:

100 gram hazelnoten   (ik heb 70 gram hazelnoten, 15 gram pecannoten en 15 gram walnoten gebruikt).

200 gram zachte dadels

50 gram kokosrasp

2 eetlepels cacao

2 eetlepels water

 

Doe de ingrediënten in het bakje van de staafmixer of je blender.

Mix het geheel totdat het een beetje een bal begint te vormen en de nootjes klein zijn.

Vorm mooie ballen (dit gaat ook heel makkelijk!!).

En rol deze tenslotte door een restje gemalen kokosrasp.

EN KLAAR thats it!

 

Bewaar ze in de koelkast ze zijn een dag of 5 houdbaar tenminste als je ze niet eerder opgesmikkeld hebt.

 

Liefs, Marianne

 

 

 

Lees Meer
153 Hits
JUNI
11

Pompoen Hummus

 

Buiten schijnt de zon en het is echt zomers warm. Ik zit onder de parasol met een lekker fris glas water met limoen en citroenmelisse. Ik geniet van het lezen van enkele blogs waaronder die van de hippe vegetariër, je kunt momenteel enkel pagina's van haar kookboek downloaden, wat ik dus gedaan had en daar zag ik een recept voorbijkomen van pompoen humus.

Binnenshuis is het koel dus ik dacht waarom niet? En voor ik het wist stond ik in de keuken met om mij heen de spullen die ik nodig had. Ik heb het recept wel aangepast naar mijn eigen smaak.

1/2 flespompoen in blokjes snijden bestrooien met zout, peper en olijfolie. Deze roosteren in de oven, ik heb ze ca. 20 minuten in de airfryer geroosterd op 180 graden.

Daarna laten afkoelen en in de blender mengen samen met een beetje kaneelpoeder, nog wat extra peper, gemalen chilivlokken, citroensap en olijfolie.

Besmeer een volkorenbroodje met plantaardige boter, leg er iets rucola salade op, dan een dikkere laag pompoenhummes, beetje fijngeknipte bieslook en een in kleine stukjes gebroken walnoot.

Oooh echt jammie, het smaakt echt anders als de kikkererwtenhummus, dus dat is misschien even wennen, maar ik vond het echt verrukkelijk.

Smakelijk!

 

Lees Meer
386 Hits
MEI
28

Ayurvedische kruidenthee

Een lekker en eenvoudig recept voor een zuiverende en ontzettend lekkere ayurvedische tridosha thee.
Kook water met stukje gember, anijs, fenegriekzaad, stukje kaneel, enkele kardemompeultjes, korianderzaadjes en naar smaak iets zoethout ca. 10-15 minuten. Wil je een verwarmende thee doe er dan enkele peperkorrels en jeneverbessen bij. Giet het door een zeef en je hebt een echt héérlijke thee.
Lees Meer
222 Hits
MEI
28

Zelf Pindakaas maken

Zelf pindakaas maken is echt super eenvoudig, wil je weten hoe lees dan dit Blog.

Ik was het al langer van plan te maken, maar het kwam er maar niet van. Vanmiddag dan toch maar de keukenmachine klaargezet en écht binnen 5 minuten was deze pot gevuld.

Ingrediënten:

250 gram gedopte pinda’s
1 eetl. koolzaadolie of arachideolie
snufje zout

Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en laat ongeveer 4-5 minuten draaien.
En klaar is je pindakaas. Ik heb er op het laatste nog gehakte pinda’s bijgedaan voor de bite, dat vinden we lekker.

In het kader van afvalvrij past dit natuurlijk prima, je gebruikt immers steeds je eigen glazen pot.

Ik ben benieuw wat jullie ervan vinden en of je dit ook eens gaat proberen.

Lees Meer
236 Hits
MEI
28

Havermoutkoekjes

Supergezonde en lekkere Havermout koekjes.

Lekker bij de koffie of thee, om mee te nemen bij de lunch of tijdens een stevige wandeling. Zonder toegevoegde suikers en bomvol gezonde ingrediënten.

Recept Havermoutkoekjes

100 gram havermout
15 gram gesmolten kokosolie
1 1/2 eetl. kokosrasp
2/3 theel. bakpoeder
2 in stukjes gesneden gedroogde abrikozen
1 eetl. cranberry’s
1 geprakte banaan
gehakte walnoten
snufje zout.

Verwarm de heteluchtoven voor tot 175 graden.

Meng eerst de gedroogde ingrediënten door elkaar en voeg dan de kokosolie en de banaan toe.
Kneed dit door elkaar.
Vorm er een stevig balletje van en druk dit plat tot de vorm van een rondkoekje.

Leg de koekjes op bakpapier op een bakblik.
Bak ca. 18 min. tot de koekjes goudbruin zijn.
Bovenstaande hoeveelheid is voor ca. 8 koekjes.

Smakelijk

Lees Meer
209 Hits
MEI
28

Pesto van Zevenblad

Pesto van zevenblad.

Als je dit plantje in de tuin hebt raak je het nooit meer kwijt.
Plukken, plukken en blijven plukken dan heb je enigszins kans dat het verdwijnt.

Maar als je het dan toch in je tuin hebt maak er dan iets lekkers mee. En heb je het niet in je tuin, het komt nu overal in de natuur te voorschijn. Pluk het jonge blad dat is malser.

Je kunt het als spinazie klaar maken, of wat blad door de salade, of deze heerlijke pesto.

Zevenblad bevat vit. A en C, en diverse mineralen zoals kalium, calcium en magnesium.
Het is vocht afdrijvend en goed voor je nieren.

Tijdens de wandeling van zondag heb ik zevenblad in het ‘wild’ geplukt en er vandaag een heerlijke vegan pesto van gemaakt.
Recept:
55 gram blaadjes van zevenblad
4 teentjes knoflook
50 gram walnoten
1-2 eetl. gistvlokken (dit is als alternatief voor Parmezaanse kaas)
olijfolie
peper en zout.

Doe alle ingrediënten in een kom van de staafmixer en mix het geheel.
voeg zoveel olie toe dat je een smeuïge pesto krijgt.

Heb je nog meer ideeën wat je met zevenblad kunt doen, ik hoor het graag.

 

Lees Meer
208 Hits
MEI
28

Chocolademousse

Wat hebben we weer genoten van dit heerlijke toetje.

Als je niet veel tijd hebt en toch een lekker én gezond dessert wilt is dit het helemaal. Het is echt supereenvoudig en snel te maken. En véél lekkerder dan de welbekende mousse in die plastic bakjes.

Dit heb je nodig:

200 gram Zijdetofu ook wel silkentofu genoemd deze is zachter dan de gewone tofu.
100 gram pure chocolade
scheutje ahornsiroop

Bereiding:

Smelt de chocolade au bain marie
Doe de zijdetofu in een keukenmachine en draai 5 tot 10 seconden.
Doe er dan de enigzins afgekoelde gesmolten chocolade bij en een scheutje ahornsiroop, ik heb ongeveer twee theelepels gebruikt. Dit is afhankelijk van hoe zoet je het wilt hebben.
Laat dan de machine weer een 20 seconden draaien , roer het dan even door met een lepel en laat de machine nogmaals draaien totdat je een mooie mousseachtige substantie hebt.

Ik heb er nadien nog wat geraspte chocolade over gestrooid.

En smullen maar.

Lees Meer
206 Hits
MEI
28

Frambozendessert

 

Oooooh dit is een héééérlijk Vegan dessert !! En ook nog eens supermakkelijk te maken. Koud is naar mijn idee het lekkerste. Ik ga het ook eens invriezen want het lijkt mij ook erg lekker als ijsdessert.

Nodig voor 4 personen

 

1 avocado

1 banaan

2 flinke handvol frambozen (ev diepvries)

2  Ahorn, (niet Vegan kan ook honing gebruiken)

ca. 300 ml. cocosmelk

theelepel vanillepoeder

Doe dit in de blender en mix tot het zacht en romig is.

Lees Meer
199 Hits
MEI
28

Hazelnootpasta

Zelfgemaakte overheerlijke hazelnootpasta.
Het recept komt uit het boek deliciously Ella, wat ik zelf dan nog wat aangepast heb qua hoeveelheid en bereidingswijze. Het is echt een heerlijk smakelijke pasta voor op het brood of op je knäckebröd. En zonder suiker.

Hazelnootpasta

190 gram hazelnoten
ca. 60 ml. ahornsiroop
1 1/2 eetl. rauwe cacao
ca. 80 ml. water

Doe de hazelnoten in de heteluchtoven op 180 graden even roosteren voor ca. 8 minuten, ze mogen niet te bruin worden.
Ik heb ze in de Airfryer gedaan op 180 C ca. 4 min.

Laat ze even iets afkoelen. Rol ze dan door de handen zodat het bruine schilletje loslaat.
Dit vraagt natuurlijk even iets tijd.
Doe de noten in een keukenmachine en laat deze draaien totdat de noten helemaal fijn zijn en ze tot een pasta gevormd zijn, dit duurt ongeveer 8 minuten.
Doe er dan de ahornsiroop en de cacao bij en laat de machine weer draaien, als alles goed gemengd en opgenomen is giet je er beetje bij beetje het water bij, misschien iets meer, misschien iets minder, dit ligt eraan hoe dik je de pasta wilt hebben.

En Klaar is je heerlijke broodsmeersel.

Lees Meer
212 Hits
MEI
22

Waterkefir

 

 

Waterkefir

Waterkefir is een licht bruisend probiotica. na bereiding bevat het diverse vitamines en mineralen.
Als je een moeilijke stoelgang hebt dan is waterkefir zeker de moeite waard eens te proberen. Het helpt namelijk tegen obstipatie.

Het smaakt een beetje licht zurig en nu met dit warme weer is het echt heerlijk om te drinken.

Voor de vegans is dit een mooi alternatief voor de melkkefir.

Wat heb je nodig?
1 grote glazen fles
1 liter water
100 gram kefir
30-80 gram suiker
2 a 3 vijgen, dadels en/of rozijnen.
1/2 biologische citroen

Zelf gebruik ik minder suiker en meer vijgen of rozijnen.

Bereiding:
Doe de ingrediënten in de glazen fles die je niet helemaal sluit en laat dit gedurende 2 dagen staan. Je mag het af en toe even doorroeren.
Daarna zeef je het geheel door een plastic zeef en is je kefir klaar om te drinken.

Gebruik geen metaal om door te roeren of doorheen te spoelen dan gaat de kefir stuk.

Daarna kun je allerlei variaties toevoegen voor een smaakje.

Smakelijk!

Een uitgebreide site over waterkefir vind je hier: http://www.waterkefir.net/index.html

 

Lees Meer
202 Hits
APR
28

Quinoa – pap

Een supergezonde en lekkere pap, heerlijk als ontbijt.

Er wordt geen melk in gebruikt, de pap is helemaal vegan, lactosevrij en glutenvrij. De hoeveelheid vocht en quinoa doe ik altijd op het “heilig oog” een zinnetje wat mijn moeder vaak zei als ik stond te kijken als zij aan het koken was.

Ik gebruik ongeveer 1/4 quinoa en 3/4 vocht in dit geval rijstmelk.

Benodigdheden:

Quinoa, appel in plakjes, geraspte kokos en gehakte walnoten, kaneel en rijstmelk let er wel op dat je suikervrije rijstmelk koopt.

Met het fruit kun je eindeloos variëren door appel te vervangen door banaan of bosbessen en de walnoten door cashewnoten of pecanoten.

het gerecht hoeft niet gezoet te worden maar heb je daar toch behoefte aan, dan smaakt Ahornsiroop er erg lekker op.

Smakelijk eten.

je kunt quinoa ook gebruiken als vervanger voor rijst of couscous. Het is rijk aan eiwitten, vit.B2 en mineralen zoals ijzer, koper en magnesium. Quinoa bevat geen gluten.

 

Lees Meer
202 Hits
APR
28

Tofu

Er zijn weinig gerechten met Tofu die ik echt lekker vind, maar dit is echt een héérlijk smakelijk en eenvoudig te maken recept.

1 blok Tofu

3 eetl. Tamari (te krijgen in de biowinkel is ook nog glutenvrij)

2 eetl. Sesamolie

2 teentjes knoflook

stukje geraspte gember

1 theel. sambal.

Snijd de Tofu in blokjes dep ze droog en bak ze lekker bruin in 1 eetl. sesamolie.

Maak van de rest van de ingrediënten een marinade en schenk deze over de aangebakken tofustukjes. Laat dit lekker intrekken, minimaal een uur liefst langer.

Bak ze af in de pan en dien zo puur op, of met bv. een lekkere pindasaus.

En laat me vooral weten wat je ervan vond.

Smakelijk!

Lees Meer
198 Hits
MRT
24

Granola

Granola

Dit is een overheerlijke suikervrije Granola oftewel Cruesli. En helemaal niet veel werk om te maken.
Ik heb genoten van de geur in huis toen het gerecht in de oven stond.

Er zit ook een nadeel aan…….. Het is namelijk zóóó ontzettend lekker dat ik constant naar de keuken wil lopen om een hapje van de knapperige noten en havermout te eten.

In de meeste cruesli zit veel suiker, hier is alleen ahornsiroop in verwerkt. Het is bovendien supergezond vol noten, zaden en pitjes en Bio-havermout.
Als ik dan toch de moeite neem om het zelf te maken kies ik ook voor mooie schone ingrediënten.

Hier volgt het recept voor ca. 200 gram:      

100 gram havermout
100 gram noten zoals: pecannoten, cashewnoten, hazelnoten e.d.
20 gram pitten en zaden: sesamzaadjes, zonnebloempitten. Kies je eigen variant.
beetje vanillepoeder
2 eetlepels cocosolie
1 eetlepel water waarin je een beetje zout oplost.
3 eetlepels ahornsiroop.
rozijnen / cranberry / moerbijen
Gebruik je veel granola/cruesli dan kun je wat meer havermout gebruiken ipv de 100 gram dat maakt het geheel ook goedkoper natuurlijk.

Werkwijze:
Verwarm de over voor op 160 graden

Doe de droge ingrediënten in een kom en meng dit door elkaar.
Smelt de kokosolie meng dit met het water waarin het zout opgelost is en meng dit door de droge ingrediënten. Giet er dan de ahornsiroop door en meng weer goed door elkaar. Ik gebruik zelf wat minder ahorn omdat ik minder zoet wil gebruiken ook al is het een gezonde zoetvervanger.

Leg bakpapier op een bakplaat en strooi het mengsel hierop.
Plaats het geheel in het midden van de oven gedurende ca. 30 minuten.
Schud af en toe het geheel even om en check het zo nu en dan, afhankelijk van de oven moet het misschien iets langer of korter.

Haal het uit de oven en laat afkoelen. Als het geheel is afgekoeld meng er dan  rozijnen/moerbijen of ander gedroogd fruit door.

Smakelijk !! 

Lees Meer
198 Hits
MRT
22

Gember

Enkele jaren geleden heb ik op mijn Yoga-website een artikel over Gember geplaatst, wat ik nu graag enigszins aangepast met jullie ook op dit blog wil delen. Gember heeft veel positieve eigenschappen en wordt naar mijn idee te weinig toegepast. Hier volgen enkele tips:

Je kunt het gewoon heel eenvoudig klein snijden en in een fles doen, giet daar heet water over en je hebt een simpel gemberdrankje. Zo’n fles staat regelmatig op mijn aanrecht klaar voor gebruik. In de zomer doe ik er dan (als het water is afgekoeld) nog een takje munt bij of een schijfje limoen.

Heb je het snel koud, doe dan wat gesneden of geraspte gember in een pannetje met water en laat dit een minuut of 10 zachtjes koken. Zeven en klaar is je drankje.
-Het verwarmt je heerlijk van binnen.
-Het is goed voor Hart en bloedvaten.
-Helpt tegen hoofdpijn: Je kunt het dan ook als kompres gebruiken: doop het kompress in het gemberwater en leg het op je voorhoofd.

Heb je regelmatig last van hoofdpijn ga dan dagelijks gember in je eten verwerken.

Nog enkele tips over Gember:

Gember bevordert de bloedcircualtie.
Gember bevat antioxidanten en heeft o.a. daardoor een beschermende werking voor hart en bloedvaten.
Verse gemberthee na het eten bevordert de spijsvertering.

Maar deze vind ik de allermooiste die heb ik geleerd van mijn Ayurvedische leraar John Marchand:

Heb je pijn in je onderrug: Rasp verse gember of snijd het héél fijn doe dit in een thee-ei en hang dit onder de kraan boven het bad. Laat nu warm water hierover lopen tot het bad vol is. Leg dan het thee-ei los in het bad. Voeg tevens een flinke eetlepel natriumbicarbonaat toe. Heb je dit laatste niet in huis gebruik dan een zakje bakpoeder.

Geniet van je warme bad en je zult zien/voelen dat dit de pijn enorm verlicht.

Dit zijn maar enkele van de mooie en positieve eigenschappen van Gember. Ik hoor graag jullie reactie en toevoegingen.

Lees Meer
201 Hits

Contact

Yogacentrum Heerlerheide
Gravenstraat 65
6413 ER Heerlen
Tel: 045 - 521 68 45
Created by Elroy Starren. All rights Reserved.