Blog van Yogacentrum-Heerlerheide

Inspirerende teksten, recepten en diversen.
MEI
22

Waterkefir

 

 

Waterkefir

Waterkefir is een licht bruisend probiotica. na bereiding bevat het diverse vitamines en mineralen.
Als je een moeilijke stoelgang hebt dan is waterkefir zeker de moeite waard eens te proberen. Het helpt namelijk tegen obstipatie.

Het smaakt een beetje licht zurig en nu met dit warme weer is het echt heerlijk om te drinken.

Voor de vegans is dit een mooi alternatief voor de melkkefir.

Wat heb je nodig?
1 grote glazen fles
1 liter water
100 gram kefir
30-80 gram suiker
2 a 3 vijgen, dadels en/of rozijnen.
1/2 biologische citroen

Zelf gebruik ik minder suiker en meer vijgen of rozijnen.

Bereiding:
Doe de ingrediënten in de glazen fles die je niet helemaal sluit en laat dit gedurende 2 dagen staan. Je mag het af en toe even doorroeren.
Daarna zeef je het geheel door een plastic zeef en is je kefir klaar om te drinken.

Gebruik geen metaal om door te roeren of doorheen te spoelen dan gaat de kefir stuk.

Daarna kun je allerlei variaties toevoegen voor een smaakje.

Smakelijk!

Een uitgebreide site over waterkefir vind je hier: http://www.waterkefir.net/index.html

 

Lees Meer
  669 Hits
669 Hits
APR
28

Quinoa – pap

Een supergezonde en lekkere pap, heerlijk als ontbijt.

Er wordt geen melk in gebruikt, de pap is helemaal vegan, lactosevrij en glutenvrij. De hoeveelheid vocht en quinoa doe ik altijd op het “heilig oog” een zinnetje wat mijn moeder vaak zei als ik stond te kijken als zij aan het koken was.

Ik gebruik ongeveer 1/4 quinoa en 3/4 vocht in dit geval rijstmelk.

Benodigdheden:

Quinoa, appel in plakjes, geraspte kokos en gehakte walnoten, kaneel en rijstmelk let er wel op dat je suikervrije rijstmelk koopt.

Met het fruit kun je eindeloos variëren door appel te vervangen door banaan of bosbessen en de walnoten door cashewnoten of pecanoten.

het gerecht hoeft niet gezoet te worden maar heb je daar toch behoefte aan, dan smaakt Ahornsiroop er erg lekker op.

Smakelijk eten.

je kunt quinoa ook gebruiken als vervanger voor rijst of couscous. Het is rijk aan eiwitten, vit.B2 en mineralen zoals ijzer, koper en magnesium. Quinoa bevat geen gluten.

 

Lees Meer
  727 Hits
727 Hits
APR
28

Tofu

Er zijn weinig gerechten met Tofu die ik echt lekker vind, maar dit is echt een héérlijk smakelijk en eenvoudig te maken recept.

1 blok Tofu

3 eetl. Tamari (te krijgen in de biowinkel is ook nog glutenvrij)

2 eetl. Sesamolie

2 teentjes knoflook

stukje geraspte gember

1 theel. sambal.

Snijd de Tofu in blokjes dep ze droog en bak ze lekker bruin in 1 eetl. sesamolie.

Maak van de rest van de ingrediënten een marinade en schenk deze over de aangebakken tofustukjes. Laat dit lekker intrekken, minimaal een uur liefst langer.

Bak ze af in de pan en dien zo puur op, of met bv. een lekkere pindasaus.

En laat me vooral weten wat je ervan vond.

Smakelijk!

Lees Meer
  719 Hits
719 Hits
APR
25

Zo krijg je meer stilte in je hoofd

07.15 uur gaat de wekker, even blijf ik nog rustig liggen, mijn lichaam en mijn adem voelend. Dan verlaat ik het bed en loop de trap af naar beneden.

De achterdeur gaat open en frisse lucht stroomt de kamer in. Ik adem een paar keer diep in en uit en neem plaats op mijn meditatieplekje.

De geluiden van buiten, een auto die langs rijd, een merel die roept, kinderen op de fiets, ik hoor ze nog even maar met en met gaat de aandacht meer en meer naar binnen en verdwijnen de geluiden op de achtergrond.

Bewust van mijn lichaam en de adem zit ik zo een half uur. Gedachten die komen, net als herinneringen, gevoelens en geuren, als ik aandachtig ben observeer ik wat er is, meer hoef ik er nu niet mee te doen.

Dikwijls merk ik ook dat ik mee ga met dat wat zich heeft aangediend, met dat wat er in het waarnemingsveld verschenen is. Zodra ik me er bewust van word kan ik het loslaten en keer ik weer terug naar het lichaam en de adem.

En tijdens dit proces van loslaten, naar binnen keren, aandachtig zijn, betreed ik het gebied van de stilte….

Er hoeft niets meer….

Enkel zitten en niets doen, Puur Zijn in het moment.

Stilte in mijn hoofd.

Groetjes Marianne

Lees Meer
  773 Hits
773 Hits
APR
24

Wakker Zijn

 

Wakker zijn betekent dat je bewust bent van het moment, de hele dag door. Je neemt helder waar wat er is, welke gedachte er komt, hoe je reactie is, hoe je adem is etc.

Als je een wandeling maakt ben je bij je voetstap, bij de natuur om je heen, bij het gezang van de vogel die je hoort. Je bent je bewust van de geuren om je heen, de zacht bries op je gezicht.

Niet alles tegelijk, maar wel aanwezig bij het lopen ipv dat boodschappenlijstje of de discussie met je collega van gisteren. Wakker zijn van moment tot moment.

Wakker zijn helpt je in verbinding met jezelf te zijn zodat je je niet zo snel verliest in elke willekeurige gedachten en emotie.

Gedachtes komen en gaan, dat is de natuurlijke aard van de Geest, leer je er bewust van te worden, het waar te nemen, je hoeft niet op alles in te gaan.

Je gaat het patroon ontdekken, verkennen, observeren zodat je je conditioneringen leert kennen en daarmee de valkuilen.

Helder waarnemen van dat wat Nu is. Eenvoudiger kan eigenlijk niet, het ‘kost’ ook geen tijd want je doet het in het moment zelf.

Dit Heldere Wakkere Zijn, brengt een ongelooflijke rust in jezelf, je gaat beseffen dat je niet op alles hoeft in te gaan, dat je mag en kunt loslaten om volledig in het NU present te zijn.

Liefs, Marianne

Lees Meer
  698 Hits
698 Hits
APR
09

Zondagochtend

Het is weer zondagochtend, ik zit achter mijn laptop en laat mijn blik naar buiten glijden.

Stilte,   Rust,

Ik denk aan de wandeling van gisteren, waar de zintuigen en de Ziel weer volop hebben genoten van al dat moois.

De Ttjif tjaf die zijn naam riep en die een antwoord kreeg vanuit de toppen aan de overkant. De Geelgors welke zich prachtig liet showen, nu nog zonder zang, maar wist je dat hij de 5e van Beethoven fluit?

Citroenvlinder, dagpauwoog en de Gehakkelde Aurelia vlogen ons voorbij.

Alleen de naam al Gehakkelde Aurelia klinkt als muziek in mijn oren. Je zou als vlinder die mooie naam maar mogen dragen.

De geur van het verse blad van Look zonder Look en het Maarts Viooltje ruik ik nu nog als ik eraan denk. Maar misschien komt dat ook omdat er wat blad van het Look op mijn aanrecht ligt om er een pesto van te maken. ?

Ik geniet van die momenten, dit soort wandelingen en niet alleen tijdens de wandeling maar ook daarna.

Want zoals mijn lichaam het nodig heeft zich te voeden met eerlijk en gezond voedsel zo heeft Mijn Geest en Ziel het ook nodig gevoed te worden en de mijne weet dat te vinden in de Natuur.

Liefs en een mooie Zondag,

Marianne

 

Lees Meer
  682 Hits
682 Hits
MRT
24

Granola

Granola

Dit is een overheerlijke suikervrije Granola oftewel Cruesli. En helemaal niet veel werk om te maken.
Ik heb genoten van de geur in huis toen het gerecht in de oven stond.

Er zit ook een nadeel aan…….. Het is namelijk zóóó ontzettend lekker dat ik constant naar de keuken wil lopen om een hapje van de knapperige noten en havermout te eten.

In de meeste cruesli zit veel suiker, hier is alleen ahornsiroop in verwerkt. Het is bovendien supergezond vol noten, zaden en pitjes en Bio-havermout.
Als ik dan toch de moeite neem om het zelf te maken kies ik ook voor mooie schone ingrediënten.

Hier volgt het recept voor ca. 200 gram:      

100 gram havermout
100 gram noten zoals: pecannoten, cashewnoten, hazelnoten e.d.
20 gram pitten en zaden: sesamzaadjes, zonnebloempitten. Kies je eigen variant.
beetje vanillepoeder
2 eetlepels cocosolie
1 eetlepel water waarin je een beetje zout oplost.
3 eetlepels ahornsiroop.
rozijnen / cranberry / moerbijen
Gebruik je veel granola/cruesli dan kun je wat meer havermout gebruiken ipv de 100 gram dat maakt het geheel ook goedkoper natuurlijk.

Werkwijze:
Verwarm de over voor op 160 graden

Doe de droge ingrediënten in een kom en meng dit door elkaar.
Smelt de kokosolie meng dit met het water waarin het zout opgelost is en meng dit door de droge ingrediënten. Giet er dan de ahornsiroop door en meng weer goed door elkaar. Ik gebruik zelf wat minder ahorn omdat ik minder zoet wil gebruiken ook al is het een gezonde zoetvervanger.

Leg bakpapier op een bakplaat en strooi het mengsel hierop.
Plaats het geheel in het midden van de oven gedurende ca. 30 minuten.
Schud af en toe het geheel even om en check het zo nu en dan, afhankelijk van de oven moet het misschien iets langer of korter.

Haal het uit de oven en laat afkoelen. Als het geheel is afgekoeld meng er dan  rozijnen/moerbijen of ander gedroogd fruit door.

Smakelijk !! 

Lees Meer
  659 Hits
659 Hits
MRT
22

Gember

Enkele jaren geleden heb ik op mijn Yoga-website een artikel over Gember geplaatst, wat ik nu graag enigszins aangepast met jullie ook op dit blog wil delen. Gember heeft veel positieve eigenschappen en wordt naar mijn idee te weinig toegepast. Hier volgen enkele tips:

Je kunt het gewoon heel eenvoudig klein snijden en in een fles doen, giet daar heet water over en je hebt een simpel gemberdrankje. Zo’n fles staat regelmatig op mijn aanrecht klaar voor gebruik. In de zomer doe ik er dan (als het water is afgekoeld) nog een takje munt bij of een schijfje limoen.

Heb je het snel koud, doe dan wat gesneden of geraspte gember in een pannetje met water en laat dit een minuut of 10 zachtjes koken. Zeven en klaar is je drankje.
-Het verwarmt je heerlijk van binnen.
-Het is goed voor Hart en bloedvaten.
-Helpt tegen hoofdpijn: Je kunt het dan ook als kompres gebruiken: doop het kompress in het gemberwater en leg het op je voorhoofd.

Heb je regelmatig last van hoofdpijn ga dan dagelijks gember in je eten verwerken.

Nog enkele tips over Gember:

Gember bevordert de bloedcircualtie.
Gember bevat antioxidanten en heeft o.a. daardoor een beschermende werking voor hart en bloedvaten.
Verse gemberthee na het eten bevordert de spijsvertering.

Maar deze vind ik de allermooiste die heb ik geleerd van mijn Ayurvedische leraar John Marchand:

Heb je pijn in je onderrug: Rasp verse gember of snijd het héél fijn doe dit in een thee-ei en hang dit onder de kraan boven het bad. Laat nu warm water hierover lopen tot het bad vol is. Leg dan het thee-ei los in het bad. Voeg tevens een flinke eetlepel natriumbicarbonaat toe. Heb je dit laatste niet in huis gebruik dan een zakje bakpoeder.

Geniet van je warme bad en je zult zien/voelen dat dit de pijn enorm verlicht.

Dit zijn maar enkele van de mooie en positieve eigenschappen van Gember. Ik hoor graag jullie reactie en toevoegingen.

Lees Meer
  723 Hits
723 Hits
SEPT
20

De eerste stap naar een Bewuster Leven

Ik zit op de bank en volg een moment de ademstroom, dit doe ik ook het moment voordat ik ga eten, en met regelmaat als ik achter de computer zit zoals nu tijdens het schrijven van dit bericht.

Klinkt misschien niet spectaculair, maar als je de moeite neemt en het zou proberen merk je dat de ervaring zelf ongelooflijk van invloed is op je gemoed.

Adembewust.

Gedurende de dag probeer ik zo vaak mogelijk een moment bij de adem te zijn. Daardoor breng ik aandacht in het dagelijkse leven. Ik leef bewuster en meer in het moment. Het rennen, vliegen, hollen stopt dan vanzelf. Ik voel gelijk ontspanning.

Ik volg de ademstroom tijdens een gesprek, daardoor luister ik beter en flapt er niet zomaar wat uit wat ik achteraf beter niet had kunnen of willen zeggen. Ik blijf dichter bij mezelf.

Ik sta in de file en raak bijna geïrriteerd door het gedrag van iemand anders. Dan breng ik mijzelf terug naar de ademstroom en voel mijn gemoed gelijk veranderen, de file is er tenslotte toch, het gaat niet sneller dan het tempo van de file. Ik aanvaard daardoor makkelijker de situatie zoals die is.

En zo zijn er vele momenten op een dag die je kunt gebruiken als moment van aandacht, totdat de hele dag, als een natuurlijk iets, aandachtig beleefd wordt.

Het kost je geen extra tijd, het is juist de bedoeling dit in je gewone dagelijkse doen in te passen.

Mocht dit je aanspreken in Januari start er bij ons een cursus: Leven in aandacht. 8 bijeenkomsten in een kleine groep waarbij je gestimuleerd word en tips krijgt hoe dit alles in je dagelijkse leven toe te passen. Binnenkort meer hierover.

Liefs, Marianne

Lees Meer
  658 Hits
658 Hits
FEB
21

Zondgochtend Stilte

De stilte van de Zondagochtend,

Het is Zondag 21 februari, ik zit op de bank, kop koffie in mijn handen, mijn ogen kijken onze kleine tuin in. Ik staar wat voor me uit zonder echt iets te willen zien. Ondanks dat, ben ik me bewust van het ruisen van de wind, het bewegen van de bollen van de ingedroogde Annabel en de natte terrastegels van de regen.

Maar ik ben me bovenal bewust van de Stilte, die heerlijke Zondagochtend Stilte. Daar geniet ik van.

Ik sluit mijn ogen en luister naar die stilte. En als vanzelf sluit ik aan op mijn innerlijke stilte, daardoor voel ik mij weer verbonden met mezelf.
Blij met dit moment, zonder iets anders te willen, de wind en de regen er gewoon te laten zijn, het hoeft niet mooier, droger, warmer, het is gewoon goed zoals het is.
Net als mijn diepste Zelf waar ik door zo’n Stiltemoment even een glimp van opvang.

Dit is de kracht van de stilte. Er hoeft niets gedaan te worden enkel luisteren en Zijn in die stilte.

Dankbaar………… Stille Zondagochtend !

Lees Meer
  681 Hits
681 Hits
FEB
18

River Cottage boek van Hugh Fearnley-Whittingstall.

 

Ik heb het boek nog niet zo lang, maar ik ben er wel al heel enthousiast van. Een boek waarin groente de hoofdrol speelt. Geheel vegetarisch maar ik denk dat de Vegan er ook van zal genieten. De bietensalade met walnoten en komijn is al aan mijn lievelingslijstje toegevoegd.

Genoeg gerechten die eenvoudig te maken zijn en waarvoor je geen uren in de keuken hoeft te staan. van Quiche tot salade van soep, brood en pasta tot bietjesijs.

 

Lees Meer
  601 Hits
601 Hits

Contact

Yogacentrum Heerlerheide
Gravenstraat 65
6413 ER Heerlen
Tel: 045 - 521 68 45

 All rights Reserved.