MEI
28

Frambozendessert

 

Oooooh dit is een héééérlijk Vegan dessert !! En ook nog eens supermakkelijk te maken. Koud is naar mijn idee het lekkerste. Ik ga het ook eens invriezen want het lijkt mij ook erg lekker als ijsdessert.

Nodig voor 4 personen

 

1 avocado

1 banaan

2 flinke handvol frambozen (ev diepvries)

2  Ahorn, (niet Vegan kan ook honing gebruiken)

ca. 300 ml. cocosmelk

theelepel vanillepoeder

Doe dit in de blender en mix tot het zacht en romig is.

Lees Meer
  513 Hits
513 Hits
MEI
28

Hazelnootpasta

Zelfgemaakte overheerlijke hazelnootpasta.
Het recept komt uit het boek deliciously Ella, wat ik zelf dan nog wat aangepast heb qua hoeveelheid en bereidingswijze. Het is echt een heerlijk smakelijke pasta voor op het brood of op je knäckebröd. En zonder suiker.

Hazelnootpasta

190 gram hazelnoten
ca. 60 ml. ahornsiroop
1 1/2 eetl. rauwe cacao
ca. 80 ml. water

Doe de hazelnoten in de heteluchtoven op 180 graden even roosteren voor ca. 8 minuten, ze mogen niet te bruin worden.
Ik heb ze in de Airfryer gedaan op 180 C ca. 4 min.

Laat ze even iets afkoelen. Rol ze dan door de handen zodat het bruine schilletje loslaat.
Dit vraagt natuurlijk even iets tijd.
Doe de noten in een keukenmachine en laat deze draaien totdat de noten helemaal fijn zijn en ze tot een pasta gevormd zijn, dit duurt ongeveer 8 minuten.
Doe er dan de ahornsiroop en de cacao bij en laat de machine weer draaien, als alles goed gemengd en opgenomen is giet je er beetje bij beetje het water bij, misschien iets meer, misschien iets minder, dit ligt eraan hoe dik je de pasta wilt hebben.

En Klaar is je heerlijke broodsmeersel.

Lees Meer
  548 Hits
548 Hits
MEI
28

Powerfood Yoga & Meditatie vanTara Stiles

 

Laatst was ik in Amsterdam en zoals gewoonlijk duik ik iedere boekwinkel in op zoek naar Yogaboeken en Kookboeken. Mijn vriendin zegt altijd heb je nog niet genoeg boeken? Maar weet je wat zo vreemd is………. Ik zie altijd wel een boek wat ik nog niet heb en wat gewéldig interessant lijkt.

Ja en ook nu weer,ik pak een boek uit het rek met Yogaboeken, blader erdoor heen en denk….ik heb genoeg boeken en plaats het terug. Ik loop vervolgens naar de tafel waar kookboeken op liggen, pak ook hier en daar een boek op en leg het weer terug. Ik loop nog terug naar het rek neem het Yogaboek weer in handen blader er weer doorheen en raak steeds meer verrukt,……… maar ik heb al zoveel yogaboeken…..

Ik loop nog wat door de winkel en dán resoluut pak ik het boek weer uit het rek en neem het mee naar de kassa, ik betaal en ben blij met mijn “buit”.

Het boek moet nog even wachtten tot ik weer thuis ben. Ken je dat, nog even niet uitpakken nog even wachtten dan blijft het nog zo nieuw als het ware nog onbeschreven?

Als we dan thuis komen en ik neergeploft ben op de bank haal ik het boek uit de verpakking en ik geniet ooooh wat geniet ik van dit boek, van voor tot achter, van de tips, de foto’s, haar verhaal enz.

Het boek begint met een gedeelte inspiratie, dan volgt er een deel met Yogaseries, een deel over gezonde voeding en het boek sluit af met een 30 dagen plan, alles ineen zeg maar.

Haar belangrijkste advies is luisteren naar je eigen behoefte, jij bepaalt je eigen regels, je hoeft ze niet klakkeloos te volgen. En dat is wat mij ook zo aanspreekt. Ieder mens is nu eenmaal anders, ieder lichaam is anders, afhankelijk van leeftijd, cultuur enz.

Het mooie is, dat ik vaker zelf gedacht heb om een boek te schrijven en zó zou ik dat nu ook doen, deze onderdelen integreren in een boek zodat Yoga en gezonde voeding gewoon je dagelijkse levensstijl wordt. Yoga in brede zin van het woord.

Het is een echte aanrader:

Powerfood, Yoga & Meditatie van Tara Stiles

Lees Meer
  609 Hits
609 Hits
MEI
28

Vreemdeling

 

Er moeten wat boodschappen gehaald worden bij de supermarkt en de bakker, dus ik rij naar het winkelcentrum, parkeer de auto en loop voorbij de ingang van de supermarkt richting de bakker.

Bij de ingang van de supermarkt hangen een drietal mannen met allemaal een bierblikje in hun hand.

Ik voel me ongemakkelijk en heb de neiging te oordelen. Hoeven ze niet te werken, hebben ze niks beters te doen? Als ik dan voorbij loop is een van de mannen opvallend vriendelijk en wenst me een goede dag toe. Ik lach wat onwennig en wens hem hetzelfde.

Terug van de bakker loop ik weer langs de mannen naar de auto. Hij groet me weer en ik groet vriendelijk terug. Daarbij kijk ik hem in de ogen en zie oprechte vriendelijkheid. Mijn  oordeel ebt geleidelijk weg.

Ik leg de boodschappen vervolgens in de auto en loop richting ingang van de supermarkt en ja weer langs de mannen, die weer vriendelijk groeten en mij opnieuw een mooie dag toewensen.

Als ik dan naar buiten kom en met het winkelwagentje richting de auto loopt vraagt hij of hij mee mag lopen dan brengt hij het wagentje wel terug.

Zijn ontwapenende vriendelijkheid en de zachtheid in zijn ogen staan mij toe om het toe te laten en even later duwt hij het wagentje omhoog richting de auto. Helpt mij met de boodschappen in de auto te zetten, legt een hand op mijn schouder die vertrouwd en warm aanvoelt, bedankt mij en brengt het wagentje terug.

Ik begrijp goed dat de 50 eurocent uitgegeven wordt aan het volgende blikje bier. Maar toch voelt het goed, zijn vriendelijkheid opende mijn hart daardoor kon ik mededogen voelen.

Op de een of andere manier was hij toch wel aan het geld gekomen om zijn biertje te kunnen kopen. Hem van de alcohol afhouden zou mij toch niet lukken.

Hij moest eens weten dat door zijn vriendelijkheid hij mij in mijn hart heeft weten te raken.

En beide vervolgen we onze weg………………..

Dank je wel vreemdeling.

Lees Meer
  575 Hits
575 Hits
MEI
22

Waterkefir

 

 

Waterkefir

Waterkefir is een licht bruisend probiotica. na bereiding bevat het diverse vitamines en mineralen.
Als je een moeilijke stoelgang hebt dan is waterkefir zeker de moeite waard eens te proberen. Het helpt namelijk tegen obstipatie.

Het smaakt een beetje licht zurig en nu met dit warme weer is het echt heerlijk om te drinken.

Voor de vegans is dit een mooi alternatief voor de melkkefir.

Wat heb je nodig?
1 grote glazen fles
1 liter water
100 gram kefir
30-80 gram suiker
2 a 3 vijgen, dadels en/of rozijnen.
1/2 biologische citroen

Zelf gebruik ik minder suiker en meer vijgen of rozijnen.

Bereiding:
Doe de ingrediënten in de glazen fles die je niet helemaal sluit en laat dit gedurende 2 dagen staan. Je mag het af en toe even doorroeren.
Daarna zeef je het geheel door een plastic zeef en is je kefir klaar om te drinken.

Gebruik geen metaal om door te roeren of doorheen te spoelen dan gaat de kefir stuk.

Daarna kun je allerlei variaties toevoegen voor een smaakje.

Smakelijk!

Een uitgebreide site over waterkefir vind je hier: http://www.waterkefir.net/index.html

 

Lees Meer
  524 Hits
524 Hits
APR
28

Quinoa – pap

Een supergezonde en lekkere pap, heerlijk als ontbijt.

Er wordt geen melk in gebruikt, de pap is helemaal vegan, lactosevrij en glutenvrij. De hoeveelheid vocht en quinoa doe ik altijd op het “heilig oog” een zinnetje wat mijn moeder vaak zei als ik stond te kijken als zij aan het koken was.

Ik gebruik ongeveer 1/4 quinoa en 3/4 vocht in dit geval rijstmelk.

Benodigdheden:

Quinoa, appel in plakjes, geraspte kokos en gehakte walnoten, kaneel en rijstmelk let er wel op dat je suikervrije rijstmelk koopt.

Met het fruit kun je eindeloos variëren door appel te vervangen door banaan of bosbessen en de walnoten door cashewnoten of pecanoten.

het gerecht hoeft niet gezoet te worden maar heb je daar toch behoefte aan, dan smaakt Ahornsiroop er erg lekker op.

Smakelijk eten.

je kunt quinoa ook gebruiken als vervanger voor rijst of couscous. Het is rijk aan eiwitten, vit.B2 en mineralen zoals ijzer, koper en magnesium. Quinoa bevat geen gluten.

 

Lees Meer
  570 Hits
570 Hits
APR
28

Tofu

Er zijn weinig gerechten met Tofu die ik echt lekker vind, maar dit is echt een héérlijk smakelijk en eenvoudig te maken recept.

1 blok Tofu

3 eetl. Tamari (te krijgen in de biowinkel is ook nog glutenvrij)

2 eetl. Sesamolie

2 teentjes knoflook

stukje geraspte gember

1 theel. sambal.

Snijd de Tofu in blokjes dep ze droog en bak ze lekker bruin in 1 eetl. sesamolie.

Maak van de rest van de ingrediënten een marinade en schenk deze over de aangebakken tofustukjes. Laat dit lekker intrekken, minimaal een uur liefst langer.

Bak ze af in de pan en dien zo puur op, of met bv. een lekkere pindasaus.

En laat me vooral weten wat je ervan vond.

Smakelijk!

Lees Meer
  560 Hits
560 Hits
APR
09

Zondagochtend

Het is weer zondagochtend, ik zit achter mijn laptop en laat mijn blik naar buiten glijden.

Stilte,   Rust,

Ik denk aan de wandeling van gisteren, waar de zintuigen en de Ziel weer volop hebben genoten van al dat moois.

De Ttjif tjaf die zijn naam riep en die een antwoord kreeg vanuit de toppen aan de overkant. De Geelgors welke zich prachtig liet showen, nu nog zonder zang, maar wist je dat hij de 5e van Beethoven fluit?

Citroenvlinder, dagpauwoog en de Gehakkelde Aurelia vlogen ons voorbij.

Alleen de naam al Gehakkelde Aurelia klinkt als muziek in mijn oren. Je zou als vlinder die mooie naam maar mogen dragen.

De geur van het verse blad van Look zonder Look en het Maarts Viooltje ruik ik nu nog als ik eraan denk. Maar misschien komt dat ook omdat er wat blad van het Look op mijn aanrecht ligt om er een pesto van te maken. ?

Ik geniet van die momenten, dit soort wandelingen en niet alleen tijdens de wandeling maar ook daarna.

Want zoals mijn lichaam het nodig heeft zich te voeden met eerlijk en gezond voedsel zo heeft Mijn Geest en Ziel het ook nodig gevoed te worden en de mijne weet dat te vinden in de Natuur.

Liefs en een mooie Zondag,

Marianne

 

Lees Meer
  523 Hits
523 Hits
MRT
24

Granola

Granola

Dit is een overheerlijke suikervrije Granola oftewel Cruesli. En helemaal niet veel werk om te maken.
Ik heb genoten van de geur in huis toen het gerecht in de oven stond.

Er zit ook een nadeel aan…….. Het is namelijk zóóó ontzettend lekker dat ik constant naar de keuken wil lopen om een hapje van de knapperige noten en havermout te eten.

In de meeste cruesli zit veel suiker, hier is alleen ahornsiroop in verwerkt. Het is bovendien supergezond vol noten, zaden en pitjes en Bio-havermout.
Als ik dan toch de moeite neem om het zelf te maken kies ik ook voor mooie schone ingrediënten.

Hier volgt het recept voor ca. 200 gram:      

100 gram havermout
100 gram noten zoals: pecannoten, cashewnoten, hazelnoten e.d.
20 gram pitten en zaden: sesamzaadjes, zonnebloempitten. Kies je eigen variant.
beetje vanillepoeder
2 eetlepels cocosolie
1 eetlepel water waarin je een beetje zout oplost.
3 eetlepels ahornsiroop.
rozijnen / cranberry / moerbijen
Gebruik je veel granola/cruesli dan kun je wat meer havermout gebruiken ipv de 100 gram dat maakt het geheel ook goedkoper natuurlijk.

Werkwijze:
Verwarm de over voor op 160 graden

Doe de droge ingrediënten in een kom en meng dit door elkaar.
Smelt de kokosolie meng dit met het water waarin het zout opgelost is en meng dit door de droge ingrediënten. Giet er dan de ahornsiroop door en meng weer goed door elkaar. Ik gebruik zelf wat minder ahorn omdat ik minder zoet wil gebruiken ook al is het een gezonde zoetvervanger.

Leg bakpapier op een bakplaat en strooi het mengsel hierop.
Plaats het geheel in het midden van de oven gedurende ca. 30 minuten.
Schud af en toe het geheel even om en check het zo nu en dan, afhankelijk van de oven moet het misschien iets langer of korter.

Haal het uit de oven en laat afkoelen. Als het geheel is afgekoeld meng er dan  rozijnen/moerbijen of ander gedroogd fruit door.

Smakelijk !! 

Lees Meer
  522 Hits
522 Hits
MRT
22

Gember

Enkele jaren geleden heb ik op mijn Yoga-website een artikel over Gember geplaatst, wat ik nu graag enigszins aangepast met jullie ook op dit blog wil delen. Gember heeft veel positieve eigenschappen en wordt naar mijn idee te weinig toegepast. Hier volgen enkele tips:

Je kunt het gewoon heel eenvoudig klein snijden en in een fles doen, giet daar heet water over en je hebt een simpel gemberdrankje. Zo’n fles staat regelmatig op mijn aanrecht klaar voor gebruik. In de zomer doe ik er dan (als het water is afgekoeld) nog een takje munt bij of een schijfje limoen.

Heb je het snel koud, doe dan wat gesneden of geraspte gember in een pannetje met water en laat dit een minuut of 10 zachtjes koken. Zeven en klaar is je drankje.
-Het verwarmt je heerlijk van binnen.
-Het is goed voor Hart en bloedvaten.
-Helpt tegen hoofdpijn: Je kunt het dan ook als kompres gebruiken: doop het kompress in het gemberwater en leg het op je voorhoofd.

Heb je regelmatig last van hoofdpijn ga dan dagelijks gember in je eten verwerken.

Nog enkele tips over Gember:

Gember bevordert de bloedcircualtie.
Gember bevat antioxidanten en heeft o.a. daardoor een beschermende werking voor hart en bloedvaten.
Verse gemberthee na het eten bevordert de spijsvertering.

Maar deze vind ik de allermooiste die heb ik geleerd van mijn Ayurvedische leraar John Marchand:

Heb je pijn in je onderrug: Rasp verse gember of snijd het héél fijn doe dit in een thee-ei en hang dit onder de kraan boven het bad. Laat nu warm water hierover lopen tot het bad vol is. Leg dan het thee-ei los in het bad. Voeg tevens een flinke eetlepel natriumbicarbonaat toe. Heb je dit laatste niet in huis gebruik dan een zakje bakpoeder.

Geniet van je warme bad en je zult zien/voelen dat dit de pijn enorm verlicht.

Dit zijn maar enkele van de mooie en positieve eigenschappen van Gember. Ik hoor graag jullie reactie en toevoegingen.

Lees Meer
  594 Hits
594 Hits
SEPT
20

De eerste stap naar een Bewuster Leven

Ik zit op de bank en volg een moment de ademstroom, dit doe ik ook het moment voordat ik ga eten, en met regelmaat als ik achter de computer zit zoals nu tijdens het schrijven van dit bericht.

Klinkt misschien niet spectaculair, maar als je de moeite neemt en het zou proberen merk je dat de ervaring zelf ongelooflijk van invloed is op je gemoed.

Adembewust.

Gedurende de dag probeer ik zo vaak mogelijk een moment bij de adem te zijn. Daardoor breng ik aandacht in het dagelijkse leven. Ik leef bewuster en meer in het moment. Het rennen, vliegen, hollen stopt dan vanzelf. Ik voel gelijk ontspanning.

Ik volg de ademstroom tijdens een gesprek, daardoor luister ik beter en flapt er niet zomaar wat uit wat ik achteraf beter niet had kunnen of willen zeggen. Ik blijf dichter bij mezelf.

Ik sta in de file en raak bijna geïrriteerd door het gedrag van iemand anders. Dan breng ik mijzelf terug naar de ademstroom en voel mijn gemoed gelijk veranderen, de file is er tenslotte toch, het gaat niet sneller dan het tempo van de file. Ik aanvaard daardoor makkelijker de situatie zoals die is.

En zo zijn er vele momenten op een dag die je kunt gebruiken als moment van aandacht, totdat de hele dag, als een natuurlijk iets, aandachtig beleefd wordt.

Het kost je geen extra tijd, het is juist de bedoeling dit in je gewone dagelijkse doen in te passen.

Mocht dit je aanspreken in Januari start er bij ons een cursus: Leven in aandacht. 8 bijeenkomsten in een kleine groep waarbij je gestimuleerd word en tips krijgt hoe dit alles in je dagelijkse leven toe te passen. Binnenkort meer hierover.

Liefs, Marianne

Lees Meer
  507 Hits
507 Hits
FEB
21

Zondgochtend Stilte

De stilte van de Zondagochtend,

Het is Zondag 21 februari, ik zit op de bank, kop koffie in mijn handen, mijn ogen kijken onze kleine tuin in. Ik staar wat voor me uit zonder echt iets te willen zien. Ondanks dat, ben ik me bewust van het ruisen van de wind, het bewegen van de bollen van de ingedroogde Annabel en de natte terrastegels van de regen.

Maar ik ben me bovenal bewust van de Stilte, die heerlijke Zondagochtend Stilte. Daar geniet ik van.

Ik sluit mijn ogen en luister naar die stilte. En als vanzelf sluit ik aan op mijn innerlijke stilte, daardoor voel ik mij weer verbonden met mezelf.
Blij met dit moment, zonder iets anders te willen, de wind en de regen er gewoon te laten zijn, het hoeft niet mooier, droger, warmer, het is gewoon goed zoals het is.
Net als mijn diepste Zelf waar ik door zo’n Stiltemoment even een glimp van opvang.

Dit is de kracht van de stilte. Er hoeft niets gedaan te worden enkel luisteren en Zijn in die stilte.

Dankbaar………… Stille Zondagochtend !

Lees Meer
  538 Hits
538 Hits
FEB
18

River Cottage boek van Hugh Fearnley-Whittingstall.

 

Ik heb het boek nog niet zo lang, maar ik ben er wel al heel enthousiast van. Een boek waarin groente de hoofdrol speelt. Geheel vegetarisch maar ik denk dat de Vegan er ook van zal genieten. De bietensalade met walnoten en komijn is al aan mijn lievelingslijstje toegevoegd.

Genoeg gerechten die eenvoudig te maken zijn en waarvoor je geen uren in de keuken hoeft te staan. van Quiche tot salade van soep, brood en pasta tot bietjesijs.

 

Lees Meer
  479 Hits
479 Hits

Contact

Yogacentrum Heerlerheide
Gravenstraat 65
6413 ER Heerlen
Tel: 045 - 521 68 45

 All rights Reserved.