MEI
29

Het "Leven"dat wonder heet !

Ik beschouw het leven als een wonder!

Het leven, mens, dier of plant, in potentie volledig al aanwezig, aanwezig  in het onzichtbare dat een eitje of een zaadje heet.

In dat ene kleine voor het oog nog volledig onzichtbaar, is alles al aanwezig.

Als ik daar even bij stil sta, daar een ogenblik over nadenk, dan kan ik niet anders als verwonderd zijn.

Ik raak in ontroering als ik een pas tot moeder geworden jonge vrouw haar baby teder aan haar borst zie houden, haar handen die dit kostbare geschenk dragen, haar ogen die liefdevol stralen naar haar pasgeborene.

Mijn hart schiet vol als ik een veulen zie dartelen in de wei onder het beschermende toezicht van haar moeder.

Of het Lam dat bij zijn moeder drinkt.

Ik zie het wonder ook in  de bloemen en de bomen.

In de seizoenen, de woestijnen, de bergen en de oceanen. Ik voel het wonder in de liefde en in een glimlach, in het gras dat zachtjes wiegt door de wind.

Ik zie het wonder als ik het leven durf te leven ! Als ik bereid ben open en onbevooroordeeld te zijn.

Leven dat “wonder” heet. …… Kostbaar geschenk.

Lees Meer
  1213 Hits
1213 Hits
MEI
29

Al wandelend de 'Eenheid' ervaren

Als ik wandel in een ‘echt’ Natuurgebied kom ik volledig tot rust, kom ik bij mijzelf en smelt ik samen met De Bron. Daar waar het groen is, en de stilte vermengd is met het geluid van zingende vogels, het ruisen van de wind, het geluid van een beekje en mijn trage voetstappen op een pad. Gisteren hebben we gewandeld door zo’n gebied: In De Doort bij Dieteren.

En ik heb geluisterd naar mijn innerlijke stem, waarom….daar kwam ik al snel achter.

Normaal gesproken lopen we min of meer een vaste route, maar gisteren toen we onze auto geparkeerd hadden en de wandelschoenen aangetrokken hadden liep ik intuïtief een ander pad dan gebruikelijk, langs een smal stromend beekje.
Aah heerlijk de zon schijnt op ons gezicht en het licht schijnt mooi over de beek en door de bomen van het aangrenzende bos, als ik de eerste stappen zet geniet ik al.

En dán…….we hebben nog geen 100 meter gelopen daar vliegt hij……….. De azuurblauwe kleur van de IJsvogel schittert over het water. Mijn dag kan nu al niet meer stuk. De vogel land neer op een tak boven het water. De verrekijker die ik altijd bij me heb komt ook nu weer goed van pas. Dit is genieten wauw, verrukking.

Als we langzaam verder lopen vliegt hij op en land een stukje verder op een overhangende tak, plots duikt hij het water in en komt boven met een visje in zijn bek, hij landt weer terug op een tak en slaat het visje tegen de tak zodat die niet meer spartelt en hij het kan verorberen. Dit is puur natuur, natuur zoals die bedoeld is te zijn.

De vogel vliegt met ons mee tot we op ons keerpunt aangekomen zijn.
Zo lang te mogen genieten van de schoonheid van deze vogel heb ik nog nooit mogen beleven.
En ik zie dit als een teken van de andere kant, een bevestiging, een hint.
Dank je wel lieve Mama

Heb je ook wel eens dit soort momenten, dat je weet dat het meer is dan je ogen zien op dat moment, dat het je iets zeggen wil? Soms heb ik de neiging het weg te wuiven, maar soms zoals nu kan en wil ik er niet omheen.
Dan Weet ik gewoon.

Lees Meer
  1177 Hits
1177 Hits
MEI
29

Waarnemingsveld

 

Via de zintuigen en de geest komen er allerlei indrukken ons waarnemingsveld  binnen. Indrukken die komen, net als gedachten, ze zijn er even en ze verdwijnen weer. Zolang jij er niets mee doet.

Maar we leven dikwijls onbewust en voordat je het weet ben je weer met zo’n gedachte meegesleurd een discussie in, of voel je die oude pijn weer opnieuw.

Een geur verleid je tot het kopen van een gebakje terwijl je eigenlijk juist minder suiker wilde gaan gebruiken.

En zo laten we ons dikwijls leiden door de zintuigen en deze indrukken.

Kun je hier anders mee omgaan? Jazeker !

Een belangrijk hulpmiddel om tot inzicht in dit patroon te komen is door regelmatig te mediteren. Het helpt je in die dagelijkse momenten als ze zich voordoen meer grip te krijgen, er eerder ‘bij’ te zijn. Aandachtiger te leven.

En nog een heel belangrijk hulpmiddel is jezelf afvragen:

 Wat wil ik VOEDEN wat in mijn waarnemingsveld verschijnt ?

 Je  hoeft niet op iedere gedachte in te gaan, de keuze is aan jou. Als het toch gebeurd probeer dit dan op te merken zodat je het weer los kan laten. En weer in moment kunt zijn.

Het geeft je de mogelijkheid negatieve gevoelens en gedachten minder aandacht te geven omdat je er eerder alert op bent.

Het is echt een verrijking voor een aandachtig en bewust leven te leven.

Zo stel je zelf met regelmaat de vraag:

Wat wil ik voeden wat in mijn waarnemingsveld verschijnt? Waar wil ik aandacht aan geven?

Liefs, Marianne

 

Lees Meer
  1103 Hits
1103 Hits
MEI
28

Ayurvedische kruidenthee

Een lekker en eenvoudig recept voor een zuiverende en ontzettend lekkere ayurvedische tridosha thee.
Kook water met stukje gember, anijs, fenegriekzaad, stukje kaneel, enkele kardemompeultjes, korianderzaadjes en naar smaak iets zoethout ca. 10-15 minuten. Wil je een verwarmende thee doe er dan enkele peperkorrels en jeneverbessen bij. Giet het door een zeef en je hebt een echt héérlijke thee.
Lees Meer
  999 Hits
999 Hits
MEI
28

Zelf Pindakaas maken

Zelf pindakaas maken is echt super eenvoudig, wil je weten hoe lees dan dit Blog.

Ik was het al langer van plan te maken, maar het kwam er maar niet van. Vanmiddag dan toch maar de keukenmachine klaargezet en écht binnen 5 minuten was deze pot gevuld.

Ingrediënten:

250 gram gedopte pinda’s
1 eetl. koolzaadolie of arachideolie
snufje zout

Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en laat ongeveer 4-5 minuten draaien.
En klaar is je pindakaas. Ik heb er op het laatste nog gehakte pinda’s bijgedaan voor de bite, dat vinden we lekker.

In het kader van afvalvrij past dit natuurlijk prima, je gebruikt immers steeds je eigen glazen pot.

Ik ben benieuw wat jullie ervan vinden en of je dit ook eens gaat proberen.

Lees Meer
  951 Hits
951 Hits
MEI
28

Havermoutkoekjes

Supergezonde en lekkere Havermout koekjes.

Lekker bij de koffie of thee, om mee te nemen bij de lunch of tijdens een stevige wandeling. Zonder toegevoegde suikers en bomvol gezonde ingrediënten.

Recept Havermoutkoekjes

100 gram havermout
15 gram gesmolten kokosolie
1 1/2 eetl. kokosrasp
2/3 theel. bakpoeder
2 in stukjes gesneden gedroogde abrikozen
1 eetl. cranberry’s
1 geprakte banaan
gehakte walnoten
snufje zout.

Verwarm de heteluchtoven voor tot 175 graden.

Meng eerst de gedroogde ingrediënten door elkaar en voeg dan de kokosolie en de banaan toe.
Kneed dit door elkaar.
Vorm er een stevig balletje van en druk dit plat tot de vorm van een rondkoekje.

Leg de koekjes op bakpapier op een bakblik.
Bak ca. 18 min. tot de koekjes goudbruin zijn.
Bovenstaande hoeveelheid is voor ca. 8 koekjes.

Smakelijk

Lees Meer
  855 Hits
855 Hits
MEI
28

Pesto van Zevenblad

Pesto van zevenblad.

Als je dit plantje in de tuin hebt raak je het nooit meer kwijt.
Plukken, plukken en blijven plukken dan heb je enigszins kans dat het verdwijnt.

Maar als je het dan toch in je tuin hebt maak er dan iets lekkers mee. En heb je het niet in je tuin, het komt nu overal in de natuur te voorschijn. Pluk het jonge blad dat is malser.

Je kunt het als spinazie klaar maken, of wat blad door de salade, of deze heerlijke pesto.

Zevenblad bevat vit. A en C, en diverse mineralen zoals kalium, calcium en magnesium.
Het is vocht afdrijvend en goed voor je nieren.

Tijdens de wandeling van zondag heb ik zevenblad in het ‘wild’ geplukt en er vandaag een heerlijke vegan pesto van gemaakt.
Recept:
55 gram blaadjes van zevenblad
4 teentjes knoflook
50 gram walnoten
1-2 eetl. gistvlokken (dit is als alternatief voor Parmezaanse kaas)
olijfolie
peper en zout.

Doe alle ingrediënten in een kom van de staafmixer en mix het geheel.
voeg zoveel olie toe dat je een smeuïge pesto krijgt.

Heb je nog meer ideeën wat je met zevenblad kunt doen, ik hoor het graag.

 

Lees Meer
  858 Hits
858 Hits
MEI
28

Chocolademousse

Wat hebben we weer genoten van dit heerlijke toetje.

Als je niet veel tijd hebt en toch een lekker én gezond dessert wilt is dit het helemaal. Het is echt supereenvoudig en snel te maken. En véél lekkerder dan de welbekende mousse in die plastic bakjes.

Dit heb je nodig:

200 gram Zijdetofu ook wel silkentofu genoemd deze is zachter dan de gewone tofu.
100 gram pure chocolade
scheutje ahornsiroop

Bereiding:

Smelt de chocolade au bain marie
Doe de zijdetofu in een keukenmachine en draai 5 tot 10 seconden.
Doe er dan de enigzins afgekoelde gesmolten chocolade bij en een scheutje ahornsiroop, ik heb ongeveer twee theelepels gebruikt. Dit is afhankelijk van hoe zoet je het wilt hebben.
Laat dan de machine weer een 20 seconden draaien , roer het dan even door met een lepel en laat de machine nogmaals draaien totdat je een mooie mousseachtige substantie hebt.

Ik heb er nadien nog wat geraspte chocolade over gestrooid.

En smullen maar.

Lees Meer
  1033 Hits
1033 Hits
MEI
28

Stilte

Ik ben terug van een korte Vipassana retraite. 3 dagen de stilte in.
Het programma volgde de leer van de Boeddha.

De adem volgend  kwamen mooie inzichten in mijn waarnemingsveld. Er niet naar grijpen, het niet vast willen houden, het niet afstoten, het niet hoeven te begrijpen.
Het ‘Weten’ werd bevestigd.

Het is zo mooi om af en toe de tijd te nemen, je de tijd te gunnen de stilte binnen te treden. Dat hoeft trouwens niet in een retraite. Hoewel je in een bepaalde omgeving makkelijker in de stilte geraakt kan het thuis ook. Trek je eens een halve dag terug, zet de telefoon uit, ga zitten mediteren, doe een ontspanning.
Voel maar wat het met je doet. Langzaam stap voor stap druppelt de wijsheid je leven binnen.

Lees Meer
  1093 Hits
1093 Hits
MEI
28

Frambozendessert

 

Oooooh dit is een héééérlijk Vegan dessert !! En ook nog eens supermakkelijk te maken. Koud is naar mijn idee het lekkerste. Ik ga het ook eens invriezen want het lijkt mij ook erg lekker als ijsdessert.

Nodig voor 4 personen

 

1 avocado

1 banaan

2 flinke handvol frambozen (ev diepvries)

2  Ahorn, (niet Vegan kan ook honing gebruiken)

ca. 300 ml. cocosmelk

theelepel vanillepoeder

Doe dit in de blender en mix tot het zacht en romig is.

Lees Meer
  820 Hits
820 Hits
MEI
28

Hazelnootpasta

Zelfgemaakte overheerlijke hazelnootpasta.
Het recept komt uit het boek deliciously Ella, wat ik zelf dan nog wat aangepast heb qua hoeveelheid en bereidingswijze. Het is echt een heerlijk smakelijke pasta voor op het brood of op je knäckebröd. En zonder suiker.

Hazelnootpasta

190 gram hazelnoten
ca. 60 ml. ahornsiroop
1 1/2 eetl. rauwe cacao
ca. 80 ml. water

Doe de hazelnoten in de heteluchtoven op 180 graden even roosteren voor ca. 8 minuten, ze mogen niet te bruin worden.
Ik heb ze in de Airfryer gedaan op 180 C ca. 4 min.

Laat ze even iets afkoelen. Rol ze dan door de handen zodat het bruine schilletje loslaat.
Dit vraagt natuurlijk even iets tijd.
Doe de noten in een keukenmachine en laat deze draaien totdat de noten helemaal fijn zijn en ze tot een pasta gevormd zijn, dit duurt ongeveer 8 minuten.
Doe er dan de ahornsiroop en de cacao bij en laat de machine weer draaien, als alles goed gemengd en opgenomen is giet je er beetje bij beetje het water bij, misschien iets meer, misschien iets minder, dit ligt eraan hoe dik je de pasta wilt hebben.

En Klaar is je heerlijke broodsmeersel.

Lees Meer
  835 Hits
835 Hits
MEI
28

Powerfood Yoga & Meditatie vanTara Stiles

 

Laatst was ik in Amsterdam en zoals gewoonlijk duik ik iedere boekwinkel in op zoek naar Yogaboeken en Kookboeken. Mijn vriendin zegt altijd heb je nog niet genoeg boeken? Maar weet je wat zo vreemd is………. Ik zie altijd wel een boek wat ik nog niet heb en wat gewéldig interessant lijkt.

Ja en ook nu weer,ik pak een boek uit het rek met Yogaboeken, blader erdoor heen en denk….ik heb genoeg boeken en plaats het terug. Ik loop vervolgens naar de tafel waar kookboeken op liggen, pak ook hier en daar een boek op en leg het weer terug. Ik loop nog terug naar het rek neem het Yogaboek weer in handen blader er weer doorheen en raak steeds meer verrukt,……… maar ik heb al zoveel yogaboeken…..

Ik loop nog wat door de winkel en dán resoluut pak ik het boek weer uit het rek en neem het mee naar de kassa, ik betaal en ben blij met mijn “buit”.

Het boek moet nog even wachtten tot ik weer thuis ben. Ken je dat, nog even niet uitpakken nog even wachtten dan blijft het nog zo nieuw als het ware nog onbeschreven?

Als we dan thuis komen en ik neergeploft ben op de bank haal ik het boek uit de verpakking en ik geniet ooooh wat geniet ik van dit boek, van voor tot achter, van de tips, de foto’s, haar verhaal enz.

Het boek begint met een gedeelte inspiratie, dan volgt er een deel met Yogaseries, een deel over gezonde voeding en het boek sluit af met een 30 dagen plan, alles ineen zeg maar.

Haar belangrijkste advies is luisteren naar je eigen behoefte, jij bepaalt je eigen regels, je hoeft ze niet klakkeloos te volgen. En dat is wat mij ook zo aanspreekt. Ieder mens is nu eenmaal anders, ieder lichaam is anders, afhankelijk van leeftijd, cultuur enz.

Het mooie is, dat ik vaker zelf gedacht heb om een boek te schrijven en zó zou ik dat nu ook doen, deze onderdelen integreren in een boek zodat Yoga en gezonde voeding gewoon je dagelijkse levensstijl wordt. Yoga in brede zin van het woord.

Het is een echte aanrader:

Powerfood, Yoga & Meditatie van Tara Stiles

Lees Meer
  936 Hits
936 Hits
MEI
28

Vreemdeling

 

Er moeten wat boodschappen gehaald worden bij de supermarkt en de bakker, dus ik rij naar het winkelcentrum, parkeer de auto en loop voorbij de ingang van de supermarkt richting de bakker.

Bij de ingang van de supermarkt hangen een drietal mannen met allemaal een bierblikje in hun hand.

Ik voel me ongemakkelijk en heb de neiging te oordelen. Hoeven ze niet te werken, hebben ze niks beters te doen? Als ik dan voorbij loop is een van de mannen opvallend vriendelijk en wenst me een goede dag toe. Ik lach wat onwennig en wens hem hetzelfde.

Terug van de bakker loop ik weer langs de mannen naar de auto. Hij groet me weer en ik groet vriendelijk terug. Daarbij kijk ik hem in de ogen en zie oprechte vriendelijkheid. Mijn  oordeel ebt geleidelijk weg.

Ik leg de boodschappen vervolgens in de auto en loop richting ingang van de supermarkt en ja weer langs de mannen, die weer vriendelijk groeten en mij opnieuw een mooie dag toewensen.

Als ik dan naar buiten kom en met het winkelwagentje richting de auto loopt vraagt hij of hij mee mag lopen dan brengt hij het wagentje wel terug.

Zijn ontwapenende vriendelijkheid en de zachtheid in zijn ogen staan mij toe om het toe te laten en even later duwt hij het wagentje omhoog richting de auto. Helpt mij met de boodschappen in de auto te zetten, legt een hand op mijn schouder die vertrouwd en warm aanvoelt, bedankt mij en brengt het wagentje terug.

Ik begrijp goed dat de 50 eurocent uitgegeven wordt aan het volgende blikje bier. Maar toch voelt het goed, zijn vriendelijkheid opende mijn hart daardoor kon ik mededogen voelen.

Op de een of andere manier was hij toch wel aan het geld gekomen om zijn biertje te kunnen kopen. Hem van de alcohol afhouden zou mij toch niet lukken.

Hij moest eens weten dat door zijn vriendelijkheid hij mij in mijn hart heeft weten te raken.

En beide vervolgen we onze weg………………..

Dank je wel vreemdeling.

Lees Meer
  915 Hits
915 Hits
MEI
22

Waterkefir

 

 

Waterkefir

Waterkefir is een licht bruisend probiotica. na bereiding bevat het diverse vitamines en mineralen.
Als je een moeilijke stoelgang hebt dan is waterkefir zeker de moeite waard eens te proberen. Het helpt namelijk tegen obstipatie.

Het smaakt een beetje licht zurig en nu met dit warme weer is het echt heerlijk om te drinken.

Voor de vegans is dit een mooi alternatief voor de melkkefir.

Wat heb je nodig?
1 grote glazen fles
1 liter water
100 gram kefir
30-80 gram suiker
2 a 3 vijgen, dadels en/of rozijnen.
1/2 biologische citroen

Zelf gebruik ik minder suiker en meer vijgen of rozijnen.

Bereiding:
Doe de ingrediënten in de glazen fles die je niet helemaal sluit en laat dit gedurende 2 dagen staan. Je mag het af en toe even doorroeren.
Daarna zeef je het geheel door een plastic zeef en is je kefir klaar om te drinken.

Gebruik geen metaal om door te roeren of doorheen te spoelen dan gaat de kefir stuk.

Daarna kun je allerlei variaties toevoegen voor een smaakje.

Smakelijk!

Een uitgebreide site over waterkefir vind je hier: http://www.waterkefir.net/index.html

 

Lees Meer
  826 Hits
826 Hits
APR
28

Quinoa – pap

Een supergezonde en lekkere pap, heerlijk als ontbijt.

Er wordt geen melk in gebruikt, de pap is helemaal vegan, lactosevrij en glutenvrij. De hoeveelheid vocht en quinoa doe ik altijd op het “heilig oog” een zinnetje wat mijn moeder vaak zei als ik stond te kijken als zij aan het koken was.

Ik gebruik ongeveer 1/4 quinoa en 3/4 vocht in dit geval rijstmelk.

Benodigdheden:

Quinoa, appel in plakjes, geraspte kokos en gehakte walnoten, kaneel en rijstmelk let er wel op dat je suikervrije rijstmelk koopt.

Met het fruit kun je eindeloos variëren door appel te vervangen door banaan of bosbessen en de walnoten door cashewnoten of pecanoten.

het gerecht hoeft niet gezoet te worden maar heb je daar toch behoefte aan, dan smaakt Ahornsiroop er erg lekker op.

Smakelijk eten.

je kunt quinoa ook gebruiken als vervanger voor rijst of couscous. Het is rijk aan eiwitten, vit.B2 en mineralen zoals ijzer, koper en magnesium. Quinoa bevat geen gluten.

 

Lees Meer
  911 Hits
911 Hits
APR
28

Tofu

Er zijn weinig gerechten met Tofu die ik echt lekker vind, maar dit is echt een héérlijk smakelijk en eenvoudig te maken recept.

1 blok Tofu

3 eetl. Tamari (te krijgen in de biowinkel is ook nog glutenvrij)

2 eetl. Sesamolie

2 teentjes knoflook

stukje geraspte gember

1 theel. sambal.

Snijd de Tofu in blokjes dep ze droog en bak ze lekker bruin in 1 eetl. sesamolie.

Maak van de rest van de ingrediënten een marinade en schenk deze over de aangebakken tofustukjes. Laat dit lekker intrekken, minimaal een uur liefst langer.

Bak ze af in de pan en dien zo puur op, of met bv. een lekkere pindasaus.

En laat me vooral weten wat je ervan vond.

Smakelijk!

Lees Meer
  874 Hits
874 Hits
APR
09

Zondagochtend

Het is weer zondagochtend, ik zit achter mijn laptop en laat mijn blik naar buiten glijden.

Stilte,   Rust,

Ik denk aan de wandeling van gisteren, waar de zintuigen en de Ziel weer volop hebben genoten van al dat moois.

De Ttjif tjaf die zijn naam riep en die een antwoord kreeg vanuit de toppen aan de overkant. De Geelgors welke zich prachtig liet showen, nu nog zonder zang, maar wist je dat hij de 5e van Beethoven fluit?

Citroenvlinder, dagpauwoog en de Gehakkelde Aurelia vlogen ons voorbij.

Alleen de naam al Gehakkelde Aurelia klinkt als muziek in mijn oren. Je zou als vlinder die mooie naam maar mogen dragen.

De geur van het verse blad van Look zonder Look en het Maarts Viooltje ruik ik nu nog als ik eraan denk. Maar misschien komt dat ook omdat er wat blad van het Look op mijn aanrecht ligt om er een pesto van te maken. ?

Ik geniet van die momenten, dit soort wandelingen en niet alleen tijdens de wandeling maar ook daarna.

Want zoals mijn lichaam het nodig heeft zich te voeden met eerlijk en gezond voedsel zo heeft Mijn Geest en Ziel het ook nodig gevoed te worden en de mijne weet dat te vinden in de Natuur.

Liefs en een mooie Zondag,

Marianne

 

Lees Meer
  845 Hits
845 Hits
MRT
24

Granola

Granola

Dit is een overheerlijke suikervrije Granola oftewel Cruesli. En helemaal niet veel werk om te maken.
Ik heb genoten van de geur in huis toen het gerecht in de oven stond.

Er zit ook een nadeel aan…….. Het is namelijk zóóó ontzettend lekker dat ik constant naar de keuken wil lopen om een hapje van de knapperige noten en havermout te eten.

In de meeste cruesli zit veel suiker, hier is alleen ahornsiroop in verwerkt. Het is bovendien supergezond vol noten, zaden en pitjes en Bio-havermout.
Als ik dan toch de moeite neem om het zelf te maken kies ik ook voor mooie schone ingrediënten.

Hier volgt het recept voor ca. 200 gram:      

100 gram havermout
100 gram noten zoals: pecannoten, cashewnoten, hazelnoten e.d.
20 gram pitten en zaden: sesamzaadjes, zonnebloempitten. Kies je eigen variant.
beetje vanillepoeder
2 eetlepels cocosolie
1 eetlepel water waarin je een beetje zout oplost.
3 eetlepels ahornsiroop.
rozijnen / cranberry / moerbijen
Gebruik je veel granola/cruesli dan kun je wat meer havermout gebruiken ipv de 100 gram dat maakt het geheel ook goedkoper natuurlijk.

Werkwijze:
Verwarm de over voor op 160 graden

Doe de droge ingrediënten in een kom en meng dit door elkaar.
Smelt de kokosolie meng dit met het water waarin het zout opgelost is en meng dit door de droge ingrediënten. Giet er dan de ahornsiroop door en meng weer goed door elkaar. Ik gebruik zelf wat minder ahorn omdat ik minder zoet wil gebruiken ook al is het een gezonde zoetvervanger.

Leg bakpapier op een bakplaat en strooi het mengsel hierop.
Plaats het geheel in het midden van de oven gedurende ca. 30 minuten.
Schud af en toe het geheel even om en check het zo nu en dan, afhankelijk van de oven moet het misschien iets langer of korter.

Haal het uit de oven en laat afkoelen. Als het geheel is afgekoeld meng er dan  rozijnen/moerbijen of ander gedroogd fruit door.

Smakelijk !! 

Lees Meer
  790 Hits
790 Hits
MRT
22

Gember

Enkele jaren geleden heb ik op mijn Yoga-website een artikel over Gember geplaatst, wat ik nu graag enigszins aangepast met jullie ook op dit blog wil delen. Gember heeft veel positieve eigenschappen en wordt naar mijn idee te weinig toegepast. Hier volgen enkele tips:

Je kunt het gewoon heel eenvoudig klein snijden en in een fles doen, giet daar heet water over en je hebt een simpel gemberdrankje. Zo’n fles staat regelmatig op mijn aanrecht klaar voor gebruik. In de zomer doe ik er dan (als het water is afgekoeld) nog een takje munt bij of een schijfje limoen.

Heb je het snel koud, doe dan wat gesneden of geraspte gember in een pannetje met water en laat dit een minuut of 10 zachtjes koken. Zeven en klaar is je drankje.
-Het verwarmt je heerlijk van binnen.
-Het is goed voor Hart en bloedvaten.
-Helpt tegen hoofdpijn: Je kunt het dan ook als kompres gebruiken: doop het kompress in het gemberwater en leg het op je voorhoofd.

Heb je regelmatig last van hoofdpijn ga dan dagelijks gember in je eten verwerken.

Nog enkele tips over Gember:

Gember bevordert de bloedcircualtie.
Gember bevat antioxidanten en heeft o.a. daardoor een beschermende werking voor hart en bloedvaten.
Verse gemberthee na het eten bevordert de spijsvertering.

Maar deze vind ik de allermooiste die heb ik geleerd van mijn Ayurvedische leraar John Marchand:

Heb je pijn in je onderrug: Rasp verse gember of snijd het héél fijn doe dit in een thee-ei en hang dit onder de kraan boven het bad. Laat nu warm water hierover lopen tot het bad vol is. Leg dan het thee-ei los in het bad. Voeg tevens een flinke eetlepel natriumbicarbonaat toe. Heb je dit laatste niet in huis gebruik dan een zakje bakpoeder.

Geniet van je warme bad en je zult zien/voelen dat dit de pijn enorm verlicht.

Dit zijn maar enkele van de mooie en positieve eigenschappen van Gember. Ik hoor graag jullie reactie en toevoegingen.

Lees Meer
  861 Hits
861 Hits
SEPT
20

De eerste stap naar een Bewuster Leven

Ik zit op de bank en volg een moment de ademstroom, dit doe ik ook het moment voordat ik ga eten, en met regelmaat als ik achter de computer zit zoals nu tijdens het schrijven van dit bericht.

Klinkt misschien niet spectaculair, maar als je de moeite neemt en het zou proberen merk je dat de ervaring zelf ongelooflijk van invloed is op je gemoed.

Adembewust.

Gedurende de dag probeer ik zo vaak mogelijk een moment bij de adem te zijn. Daardoor breng ik aandacht in het dagelijkse leven. Ik leef bewuster en meer in het moment. Het rennen, vliegen, hollen stopt dan vanzelf. Ik voel gelijk ontspanning.

Ik volg de ademstroom tijdens een gesprek, daardoor luister ik beter en flapt er niet zomaar wat uit wat ik achteraf beter niet had kunnen of willen zeggen. Ik blijf dichter bij mezelf.

Ik sta in de file en raak bijna geïrriteerd door het gedrag van iemand anders. Dan breng ik mijzelf terug naar de ademstroom en voel mijn gemoed gelijk veranderen, de file is er tenslotte toch, het gaat niet sneller dan het tempo van de file. Ik aanvaard daardoor makkelijker de situatie zoals die is.

En zo zijn er vele momenten op een dag die je kunt gebruiken als moment van aandacht, totdat de hele dag, als een natuurlijk iets, aandachtig beleefd wordt.

Het kost je geen extra tijd, het is juist de bedoeling dit in je gewone dagelijkse doen in te passen.

Mocht dit je aanspreken in Januari start er bij ons een cursus: Leven in aandacht. 8 bijeenkomsten in een kleine groep waarbij je gestimuleerd word en tips krijgt hoe dit alles in je dagelijkse leven toe te passen. Binnenkort meer hierover.

Liefs, Marianne

Lees Meer
  809 Hits
809 Hits

Contact

Yogacentrum Heerlerheide
Gravenstraat 65
6413 ER Heerlen
Tel: 045 - 521 68 45

 All rights Reserved.