Blog van Yogacentrum-Heerlerheide

Inspirerende teksten, recepten en diversen.
NOV
27

Zondagochtend meditatie

Lieve allemaal,

 

Aanstaande zondag 3 December is er weer een meditatieochtend bij ons thuis.

Genieten van de stilte en het samen zijn, rust, vertraging, ont-moeten.

Ik ben gisterenavond terug gekomen van een zeer mooi en waardevol weekend waarin de vertraging, en het genieten van het moment mij weer gevoed heeft.

Steeds terug keren naar de stilte in jezelf, het volgen van de adem en het moment genieten, ondanks de stormen die er in je te keer gaan.

Die stilte zullen we zondag ook betreden, gewoon genieten en zijn in het moment.

 

We sluiten af met een Ceremonieel-thee drinken, daarna is er gelegenheid om te ‘delen’.

Ik nodig je van harte uit.

 

Tijd: 09.30 – 11.00 uur

De kosten bedragen voor leerlingen € 10,00, niet leerlingen € 15,00

Je dient je van te voren aan te melden, dit kan per mail, FB of telefonisch 045 5216845

 

Liefs Marianne

 

 

Lees Meer
50 Hits
OKT
23

Zondagochtend meditatie / Sangha

Lieve allemaal,

Het is alweer een tijdje geleden sinds de laatste nieuwsbrief.

De Herfst heeft z'n intrede gedaan, met zijn wind en haar prachtige kleuren en dit jaar een rijkdom aan paddenstoelen.

 

 

En eindelijk is er dan ook weer een zondagochtend meditatie:

 

Zondagochtend 29 oktober 09.30 - 11.00 uur meditatie / Sangha .

Heerlijk genietend van de zondagochtend stilte, in een kleine besloten groep in een sfeervolle omgeving bij ons thuis.

Je dient je van te voren aan te melden. Er is maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Op de website vind je meer informatie : meditatie

 

Op de website is ook een blog geplaatst met een heerlijk recept voor chocoballen, dat vind je hier: chocoballen

Supersnel en eenvoudig te maken.

 

Lieve groetjes, Marianne

 

Lees Meer
96 Hits
OKT
23

Goddelijke Chocoballen

Heerlijke Goddelijke Chocoballen, althans zo noemt mijn dochter ze.

Maar waar is waar, ze zijn verrukkelijk en zo ontzettend eenvoudig en snel te maken, mmmmm.

Bovendien supergezond zonder geraffineerde suiker of andere vreemde toevoegingen.

Wat je nodig hebt:

100 gram hazelnoten   (ik heb 70 gram hazelnoten, 15 gram pecannoten en 15 gram walnoten gebruikt).

200 gram zachte dadels

50 gram kokosrasp

2 eetlepels cacao

2 eetlepels water

 

Doe de ingrediënten in het bakje van de staafmixer of je blender.

Mix het geheel totdat het een beetje een bal begint te vormen en de nootjes klein zijn.

Vorm mooie ballen (dit gaat ook heel makkelijk!!).

En rol deze tenslotte door een restje gemalen kokosrasp.

EN KLAAR thats it!

 

Bewaar ze in de koelkast ze zijn een dag of 5 houdbaar tenminste als je ze niet eerder opgesmikkeld hebt.

 

Liefs, Marianne

 

 

 

Lees Meer
153 Hits
OKT
09

Mooie tekst van de Boeddha

 

Lees Meer
503 Hits
AUG
24

Start Yogalessen

 

Lieve allemaal,

 

As. Maandag 28 Augustus starten de yogalessen weer. Hopelijk hebben jullie er zin in en starten we gezamenlijk weer met een mooi nieuw yogaseizoen.

 

Ter inspiratie onderstaande tekst geïnspireerd door

 Thich Nhat Hanh

“Als we niet kunnen rusten, is dat omdat we niet zijn gestopt met rennen.”

 

We denken dikwijls dat geluk in de toekomst ligt,: Als ik maar eenmaal dit of dat,….dan….

En daarbij rennen we het enige echte moment waarin geluk te ervaren is voorbij:  Het hier en Nu!

Of we richtten ons op datgene wat er niet is, bijvoorbeeld je wilt graag iets hebben of bereiken en dat wil je zó graag dat je vergeet te kijken naar wat je wel hebt of bereikt hebt.

Stop met rennen…..vertraag een moment en geniet het moment van rust, geniet het moment Nu en besef wat er allemaal wel is om je gelukkig en tevreden te voelen.

Voor mijzelf helpt hierbij Yoga en meditatie, daardoor ben ik onmiddellijk in het moment.

Ik hoop dat ik jullie voor een deel mee kan nemen op dit pad en dat je door de yogalessen dit ook mag ervaren.

 

Wij zien ernaar uit jullie vanaf maandag 28 Augustus weer terug te zien.

 

Liefs Marianne en Anneke

 

Lees Meer
190 Hits
JULI
24

Satsang / Sangha Woensdag 2 Augustus

Hallo allemaal,

Wij zijn weer terug van een mooie vakantie. Hopelijk hebben jullie ook een mooie vakantie gehad of genieten jullie momenteel nog ervan.

Komend weekend ga ik nog enkele dagen in stilte: Vipassana retraite. Daarna kan ik er weer volledig tegen :)

 

Voor wie belangstelling heeft: volgende week woensdag 2 Augustus hebben wij een Satsang / Sangha gepland.

We gaan samen mediteren en naar aanleiding van de ervaringen en/of een thema hebben we aansluitend een gesprek.

Deze bijeenkomst vind plaats bij ons thuis in een sfeervolle omgeving. Er is derhalve plaats voor 7 deelnemers.

Je bent van harte welkom, je dient je van te voren aan te melden.

De kosten bedragen voor leden van het yogacentrum€ 5,00 en voor niet leden € 10,00

 

Verder wens ik jullie nog een mooie zonnige zomer.

Liefs Marianne

Lees Meer
206 Hits
JULI
24

Lotus moment

Momenteel bestudeer ik de vijf aandachtsoefeningen van Thich Nhat Hanh. 

Op een eenvoudige en toegankelijke manier laat Thich Nhat Hanh de boeddhistische wijsheid aan ons zien zodat we deze kunnen toepassen in ons dagelijkse leven. Want juist bij onze dagelijkse bezigheden verliezen we dikwijls onze bewuste aandacht. En juist het aandachtige aanwezig zijn, Mindfullness, helpt je het Leven Bewust te Leven.

De vijf aandachtsoefeningen zijn richtlijnen waarnaar je kunt leven.

1. Eerbied voor het Leven

2. Werkelijk geluk

3. Ware Liefde

4. Liefdevol spreken en aandachtig luisteren

5. Heling en voeding

 

En terwijl ik het bestudeer en probeer toe te passen kom ik vragen tegen, wil ik sneller dan me afgaat, voel ik weerstand, maar merk ik ook de inzichten en de vreugdevolle momenten beter op. Ik voel me rustiger worden, begripvoller. En ik herken mijn patronen die zo dikwijls automatisch afdraaien.

Zo’n mooi moment heb ik vandaag ook weer ervaren.

Mijn moeder had verschillende mooie eigenschappen. Toen ze overleden was heb ik mij voorgenomen één van die eigenschappen in mijzelf te ontwikkelen. Maar je weet hoe dat gaat, soms lukt het soms niet en nu 3 jaar later vind ik, dat er maar weinig van terecht gekomen is. Ik denk ook wel : ja wat zij kan wil niet zeggen dat ik dat ook kan. Zij had dat eenvoudig in en van zichzelf. 

Maar dan doordat ik iets lees denk ik: 

Wie heeft dit lichaam aan mij overgedragen en wat is er overgedragen?

Het wordt even stil in mij, ik laat het zinnetje bezinken.

Mijn ouders hebben mijn lichaam aan mij overgedragen met al hun eigenschappen en kwaliteiten en ik ben de ontvanger.  Als ik diep in aanraking ben met mijzelf ben ik ook diep in aanraking met mijn ouders en voorouders. …..Zijn dan die kwaliteiten niet ook al in mij? 

Dit noem ik mijn “Lotus momentje” een eenvoudig inzicht. Niets groots, maar juist iets dagelijks iets wat me in mijn dagelijkse leven verder kan helpen. Ik hoef geen Boedhha te zijn, als ik  Mens kan zijn ben ik tevreden .

Liefs Marianne

 

Lees Meer
403 Hits
JUNI
11

Pompoen Hummus

 

Buiten schijnt de zon en het is echt zomers warm. Ik zit onder de parasol met een lekker fris glas water met limoen en citroenmelisse. Ik geniet van het lezen van enkele blogs waaronder die van de hippe vegetariër, je kunt momenteel enkel pagina's van haar kookboek downloaden, wat ik dus gedaan had en daar zag ik een recept voorbijkomen van pompoen humus.

Binnenshuis is het koel dus ik dacht waarom niet? En voor ik het wist stond ik in de keuken met om mij heen de spullen die ik nodig had. Ik heb het recept wel aangepast naar mijn eigen smaak.

1/2 flespompoen in blokjes snijden bestrooien met zout, peper en olijfolie. Deze roosteren in de oven, ik heb ze ca. 20 minuten in de airfryer geroosterd op 180 graden.

Daarna laten afkoelen en in de blender mengen samen met een beetje kaneelpoeder, nog wat extra peper, gemalen chilivlokken, citroensap en olijfolie.

Besmeer een volkorenbroodje met plantaardige boter, leg er iets rucola salade op, dan een dikkere laag pompoenhummes, beetje fijngeknipte bieslook en een in kleine stukjes gebroken walnoot.

Oooh echt jammie, het smaakt echt anders als de kikkererwtenhummus, dus dat is misschien even wennen, maar ik vond het echt verrukkelijk.

Smakelijk!

 

Lees Meer
386 Hits
MEI
30

Nieuwe website online !

 

Lieve allemaal,

Een geheel vernieuwde website is vandaag online gegaan. Ik ben reuze benieuwd wat jullie ervan vinden. Hier en daar zullen de komende tijd nog enkele kleine aanpassingen plaatsvinden.

Wat ik vooral hoop is dat het probleem met de nieuwsbrief hierdoor opgelost is.

In deze nieuwe site is ook het BLOG verwerkt met inspirerende teksten, recepten e.a.

Ik heb helaas de oude inschrijflijst van de nieuwsbrief niet meer en heb uit mijn bestand de gegevens overgenomen. Mocht je niet meer op de lijst willen, dan kun je je onder aan deze nieuwsbrief afmelden.

 

Er staan ook nog wat mooie activiteiten in de planning:

Dinsdag 20 en 27 Juni is er van 20.00 – 21.00 uur weer een extra les gepland die verzorgd wordt door Silvia. Fijn dat ze bereid is deze lessen te willen verzorgen.

 

23, 24 & 25 Juni staat een Mini meditatie retraite gepland, deze zal plaats vinden bij ons thuis. Op de website staat hier meer informatie.

 

Lieve zomergroet,

Marianne

 

 

 

Lees Meer
284 Hits
MEI
29

Het "Leven"dat wonder heet !

Ik beschouw het leven als een wonder!

Het leven, mens, dier of plant, in potentie volledig al aanwezig, aanwezig  in het onzichtbare dat een eitje of een zaadje heet.

In dat ene kleine voor het oog nog volledig onzichtbaar, is alles al aanwezig.

Als ik daar even bij stil sta, daar een ogenblik over nadenk, dan kan ik niet anders als verwonderd zijn.

Ik raak in ontroering als ik een pas tot moeder geworden jonge vrouw haar baby teder aan haar borst zie houden, haar handen die dit kostbare geschenk dragen, haar ogen die liefdevol stralen naar haar pasgeborene.

Mijn hart schiet vol als ik een veulen zie dartelen in de wei onder het beschermende toezicht van haar moeder.

Of het Lam dat bij zijn moeder drinkt.

Ik zie het wonder ook in  de bloemen en de bomen.

In de seizoenen, de woestijnen, de bergen en de oceanen. Ik voel het wonder in de liefde en in een glimlach, in het gras dat zachtjes wiegt door de wind.

Ik zie het wonder als ik het leven durf te leven ! Als ik bereid ben open en onbevooroordeeld te zijn.

Leven dat “wonder” heet. …… Kostbaar geschenk.

Lees Meer
378 Hits
MEI
29

Al wandelend de 'Eenheid' ervaren

Als ik wandel in een ‘echt’ Natuurgebied kom ik volledig tot rust, kom ik bij mijzelf en smelt ik samen met De Bron. Daar waar het groen is, en de stilte vermengd is met het geluid van zingende vogels, het ruisen van de wind, het geluid van een beekje en mijn trage voetstappen op een pad. Gisteren hebben we gewandeld door zo’n gebied: In De Doort bij Dieteren.

En ik heb geluisterd naar mijn innerlijke stem, waarom….daar kwam ik al snel achter.

Normaal gesproken lopen we min of meer een vaste route, maar gisteren toen we onze auto geparkeerd hadden en de wandelschoenen aangetrokken hadden liep ik intuïtief een ander pad dan gebruikelijk, langs een smal stromend beekje.
Aah heerlijk de zon schijnt op ons gezicht en het licht schijnt mooi over de beek en door de bomen van het aangrenzende bos, als ik de eerste stappen zet geniet ik al.

En dán…….we hebben nog geen 100 meter gelopen daar vliegt hij……….. De azuurblauwe kleur van de IJsvogel schittert over het water. Mijn dag kan nu al niet meer stuk. De vogel land neer op een tak boven het water. De verrekijker die ik altijd bij me heb komt ook nu weer goed van pas. Dit is genieten wauw, verrukking.

Als we langzaam verder lopen vliegt hij op en land een stukje verder op een overhangende tak, plots duikt hij het water in en komt boven met een visje in zijn bek, hij landt weer terug op een tak en slaat het visje tegen de tak zodat die niet meer spartelt en hij het kan verorberen. Dit is puur natuur, natuur zoals die bedoeld is te zijn.

De vogel vliegt met ons mee tot we op ons keerpunt aangekomen zijn.
Zo lang te mogen genieten van de schoonheid van deze vogel heb ik nog nooit mogen beleven.
En ik zie dit als een teken van de andere kant, een bevestiging, een hint.
Dank je wel lieve Mama

Heb je ook wel eens dit soort momenten, dat je weet dat het meer is dan je ogen zien op dat moment, dat het je iets zeggen wil? Soms heb ik de neiging het weg te wuiven, maar soms zoals nu kan en wil ik er niet omheen.
Dan Weet ik gewoon.

Lees Meer
325 Hits
MEI
29

Waarnemingsveld

 

Via de zintuigen en de geest komen er allerlei indrukken ons waarnemingsveld  binnen. Indrukken die komen, net als gedachten, ze zijn er even en ze verdwijnen weer. Zolang jij er niets mee doet.

Maar we leven dikwijls onbewust en voordat je het weet ben je weer met zo’n gedachte meegesleurd een discussie in, of voel je die oude pijn weer opnieuw.

Een geur verleid je tot het kopen van een gebakje terwijl je eigenlijk juist minder suiker wilde gaan gebruiken.

En zo laten we ons dikwijls leiden door de zintuigen en deze indrukken.

Kun je hier anders mee omgaan? Jazeker !

Een belangrijk hulpmiddel om tot inzicht in dit patroon te komen is door regelmatig te mediteren. Het helpt je in die dagelijkse momenten als ze zich voordoen meer grip te krijgen, er eerder ‘bij’ te zijn. Aandachtiger te leven.

En nog een heel belangrijk hulpmiddel is jezelf afvragen:

 Wat wil ik VOEDEN wat in mijn waarnemingsveld verschijnt ?

 Je  hoeft niet op iedere gedachte in te gaan, de keuze is aan jou. Als het toch gebeurd probeer dit dan op te merken zodat je het weer los kan laten. En weer in moment kunt zijn.

Het geeft je de mogelijkheid negatieve gevoelens en gedachten minder aandacht te geven omdat je er eerder alert op bent.

Het is echt een verrijking voor een aandachtig en bewust leven te leven.

Zo stel je zelf met regelmaat de vraag:

Wat wil ik voeden wat in mijn waarnemingsveld verschijnt? Waar wil ik aandacht aan geven?

Liefs, Marianne

 

Lees Meer
277 Hits
MEI
28

Ayurvedische kruidenthee

Een lekker en eenvoudig recept voor een zuiverende en ontzettend lekkere ayurvedische tridosha thee.
Kook water met stukje gember, anijs, fenegriekzaad, stukje kaneel, enkele kardemompeultjes, korianderzaadjes en naar smaak iets zoethout ca. 10-15 minuten. Wil je een verwarmende thee doe er dan enkele peperkorrels en jeneverbessen bij. Giet het door een zeef en je hebt een echt héérlijke thee.
Lees Meer
222 Hits
MEI
28

Zelf Pindakaas maken

Zelf pindakaas maken is echt super eenvoudig, wil je weten hoe lees dan dit Blog.

Ik was het al langer van plan te maken, maar het kwam er maar niet van. Vanmiddag dan toch maar de keukenmachine klaargezet en écht binnen 5 minuten was deze pot gevuld.

Ingrediënten:

250 gram gedopte pinda’s
1 eetl. koolzaadolie of arachideolie
snufje zout

Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en laat ongeveer 4-5 minuten draaien.
En klaar is je pindakaas. Ik heb er op het laatste nog gehakte pinda’s bijgedaan voor de bite, dat vinden we lekker.

In het kader van afvalvrij past dit natuurlijk prima, je gebruikt immers steeds je eigen glazen pot.

Ik ben benieuw wat jullie ervan vinden en of je dit ook eens gaat proberen.

Lees Meer
236 Hits
MEI
28

Havermoutkoekjes

Supergezonde en lekkere Havermout koekjes.

Lekker bij de koffie of thee, om mee te nemen bij de lunch of tijdens een stevige wandeling. Zonder toegevoegde suikers en bomvol gezonde ingrediënten.

Recept Havermoutkoekjes

100 gram havermout
15 gram gesmolten kokosolie
1 1/2 eetl. kokosrasp
2/3 theel. bakpoeder
2 in stukjes gesneden gedroogde abrikozen
1 eetl. cranberry’s
1 geprakte banaan
gehakte walnoten
snufje zout.

Verwarm de heteluchtoven voor tot 175 graden.

Meng eerst de gedroogde ingrediënten door elkaar en voeg dan de kokosolie en de banaan toe.
Kneed dit door elkaar.
Vorm er een stevig balletje van en druk dit plat tot de vorm van een rondkoekje.

Leg de koekjes op bakpapier op een bakblik.
Bak ca. 18 min. tot de koekjes goudbruin zijn.
Bovenstaande hoeveelheid is voor ca. 8 koekjes.

Smakelijk

Lees Meer
209 Hits
MEI
28

Pesto van Zevenblad

Pesto van zevenblad.

Als je dit plantje in de tuin hebt raak je het nooit meer kwijt.
Plukken, plukken en blijven plukken dan heb je enigszins kans dat het verdwijnt.

Maar als je het dan toch in je tuin hebt maak er dan iets lekkers mee. En heb je het niet in je tuin, het komt nu overal in de natuur te voorschijn. Pluk het jonge blad dat is malser.

Je kunt het als spinazie klaar maken, of wat blad door de salade, of deze heerlijke pesto.

Zevenblad bevat vit. A en C, en diverse mineralen zoals kalium, calcium en magnesium.
Het is vocht afdrijvend en goed voor je nieren.

Tijdens de wandeling van zondag heb ik zevenblad in het ‘wild’ geplukt en er vandaag een heerlijke vegan pesto van gemaakt.
Recept:
55 gram blaadjes van zevenblad
4 teentjes knoflook
50 gram walnoten
1-2 eetl. gistvlokken (dit is als alternatief voor Parmezaanse kaas)
olijfolie
peper en zout.

Doe alle ingrediënten in een kom van de staafmixer en mix het geheel.
voeg zoveel olie toe dat je een smeuïge pesto krijgt.

Heb je nog meer ideeën wat je met zevenblad kunt doen, ik hoor het graag.

 

Lees Meer
208 Hits
MEI
28

Chocolademousse

Wat hebben we weer genoten van dit heerlijke toetje.

Als je niet veel tijd hebt en toch een lekker én gezond dessert wilt is dit het helemaal. Het is echt supereenvoudig en snel te maken. En véél lekkerder dan de welbekende mousse in die plastic bakjes.

Dit heb je nodig:

200 gram Zijdetofu ook wel silkentofu genoemd deze is zachter dan de gewone tofu.
100 gram pure chocolade
scheutje ahornsiroop

Bereiding:

Smelt de chocolade au bain marie
Doe de zijdetofu in een keukenmachine en draai 5 tot 10 seconden.
Doe er dan de enigzins afgekoelde gesmolten chocolade bij en een scheutje ahornsiroop, ik heb ongeveer twee theelepels gebruikt. Dit is afhankelijk van hoe zoet je het wilt hebben.
Laat dan de machine weer een 20 seconden draaien , roer het dan even door met een lepel en laat de machine nogmaals draaien totdat je een mooie mousseachtige substantie hebt.

Ik heb er nadien nog wat geraspte chocolade over gestrooid.

En smullen maar.

Lees Meer
206 Hits
MEI
28

Stilte

Ik ben terug van een korte Vipassana retraite. 3 dagen de stilte in.
Het programma volgde de leer van de Boeddha.

De adem volgend  kwamen mooie inzichten in mijn waarnemingsveld. Er niet naar grijpen, het niet vast willen houden, het niet afstoten, het niet hoeven te begrijpen.
Het ‘Weten’ werd bevestigd.

Het is zo mooi om af en toe de tijd te nemen, je de tijd te gunnen de stilte binnen te treden. Dat hoeft trouwens niet in een retraite. Hoewel je in een bepaalde omgeving makkelijker in de stilte geraakt kan het thuis ook. Trek je eens een halve dag terug, zet de telefoon uit, ga zitten mediteren, doe een ontspanning.
Voel maar wat het met je doet. Langzaam stap voor stap druppelt de wijsheid je leven binnen.

Lees Meer
241 Hits
MEI
28

Frambozendessert

 

Oooooh dit is een héééérlijk Vegan dessert !! En ook nog eens supermakkelijk te maken. Koud is naar mijn idee het lekkerste. Ik ga het ook eens invriezen want het lijkt mij ook erg lekker als ijsdessert.

Nodig voor 4 personen

 

1 avocado

1 banaan

2 flinke handvol frambozen (ev diepvries)

2  Ahorn, (niet Vegan kan ook honing gebruiken)

ca. 300 ml. cocosmelk

theelepel vanillepoeder

Doe dit in de blender en mix tot het zacht en romig is.

Lees Meer
199 Hits
MEI
28

Hazelnootpasta

Zelfgemaakte overheerlijke hazelnootpasta.
Het recept komt uit het boek deliciously Ella, wat ik zelf dan nog wat aangepast heb qua hoeveelheid en bereidingswijze. Het is echt een heerlijk smakelijke pasta voor op het brood of op je knäckebröd. En zonder suiker.

Hazelnootpasta

190 gram hazelnoten
ca. 60 ml. ahornsiroop
1 1/2 eetl. rauwe cacao
ca. 80 ml. water

Doe de hazelnoten in de heteluchtoven op 180 graden even roosteren voor ca. 8 minuten, ze mogen niet te bruin worden.
Ik heb ze in de Airfryer gedaan op 180 C ca. 4 min.

Laat ze even iets afkoelen. Rol ze dan door de handen zodat het bruine schilletje loslaat.
Dit vraagt natuurlijk even iets tijd.
Doe de noten in een keukenmachine en laat deze draaien totdat de noten helemaal fijn zijn en ze tot een pasta gevormd zijn, dit duurt ongeveer 8 minuten.
Doe er dan de ahornsiroop en de cacao bij en laat de machine weer draaien, als alles goed gemengd en opgenomen is giet je er beetje bij beetje het water bij, misschien iets meer, misschien iets minder, dit ligt eraan hoe dik je de pasta wilt hebben.

En Klaar is je heerlijke broodsmeersel.

Lees Meer
212 Hits

Contact

Yogacentrum Heerlerheide
Gravenstraat 65
6413 ER Heerlen
Tel: 045 - 521 68 45
Created by Elroy Starren. All rights Reserved.